Kerstboomtrends: nu ook een boom voor de kinderen en in de keuken

16 december 2016 om 13:06
nl
Alleen een kerstboom in de woonkamer? Saai! Tuincentra melden dat families naast de gezinsboom voor de woonkamer geregeld ook eentje voor buiten, de gang, de keuken of de kinderkamer kopen. Bij Intratuin Breda vertrok een gezin met vier bomen tegelijk.
Profielfoto van Inklaar Ineke
Geschreven door
Inklaar Ineke

De plafondhoge boom is en blijft favoriet, zeggen de verkopers. Anita Verstijne van tuincentrum Het Wandelbos in Tilburg: "De meesten willen een boom van 2,20 tot 2,50 meter. Daar kopen ze nog een kleintje naast: kniehoogte of heuphoogte."
De helft van de klanten koopt er meer dan twee, is de ervaring van Jos Coppelmans van het gelijknamige tuincentrum in Oss. De eerste kopers kwamen al eind november bij hem. "In het weekend voor sinterklaas hadden we er al honderden verkocht, 30 procent van de voorraad."
60 euroWie zijn die vroegkomers? "Mensen die zeker willen zijn dat zij het mooiste exemplaar hebben", aldus Coppelmans. "Die geven er gerust 60 euro aan uit." Het zijn ook de stellen zonder kinderen, vertelt verkoper Jelle van Dongen van Intratuin Breda. "Dat zijn de echte fanatiekelingen."
Bij alle tuincentra is de Nordmann (een soort spar) het meest gewild. "Mensen houden nu eenmaal niet van stofzuigen", vertelt verkoper Michel Hoogboom van Groenrijk Den Bosch. "Deze spar houdt het best zijn naalden, tot wel vier weken." Maar ruien doet 'ie, dat is niet te voorkomen.
[Instagram:https://instagram.com/p/BN7gXbEAFAS/]
SpijtoptantenDit weekend komen de spijtoptanten een boom scoren. Ze hebben relatief weinig keus, want de meeste tuincentra hebben nog maar een vijfde van de voorraad over. Van Dongen van Intratuin Breda: "Goed zoeken, want er zitten soms sneue gevallen onder: asymmetrisch, met gaten."
De lastminutekopers zijn volgens Jos Coppelmans mensen die het tot nu toe te druk hadden, maar toch op het allerlaatst bedenken dat een boom voor sfeer bij het kerstdiner zorgt. Anita Verstijne onderscheidt nog een ander type: de mensen met een klein budget. "Die pingelen."
Voor het merendeel van de kopers geldt, dat ze een echte boom willen. Jelle van Dongen: "De kunstbomen doen het minder dan vorig jaar. Mensen vallen toch voor de geur en de nostalgie."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.