Fokverbod nertsen vanaf 2024 wordt niet teruggedraaid

16 december 2016 om 11:48
nl
De Hoge Raad heeft vrijdag besloten dat het fokverbod voor nertsen niet wordt teruggedraaid. Dat schrijft Nu.nl. De wet op het houden en doden van nertsen gaat op 1 januari 2024 in en is volgens de Hoge Raad niet in strijd met het mensenrechtenverdrag.
Profielfoto van Müller Renée
Geschreven door
Müller Renée

In 2012 werd de wet aangenomen die het houden en doden van nertsen verbiedt. In 2014 dwongen de fokkers bij de rechtbank af dat de wet buiten werking werd gesteld. Volgens Nu.nl maakten ze bezwaar tegen het feit dat ze moeten stoppen met hun winstgevende bedrijven, maar daarvoor geen schadevergoeding krijgen. Maar het jaar daarop bepaalde de rechter in hoger beroep dat het verbod toch door moest gaan.
LEES OOK: Nertsen fokken mag misschien toch, hoger beroep moet over
Gemert-Bakel nertsenhoofdstad van Nederland Uit cijfers van de Landbouwtelling 2016 blijkt Brabant de provincie is met het grootste aantal nertsen. In april 2016 waren er ruim een half miljoen moederdieren. Nertsenhoofdstad van Nederland is de gemeente Gemert-Bakel, waar 221.000 dieren worden gehouden.
Nertsen worden gefokt voor hun pels. In 2012 werd nertsenfokkerij bij wet verboden. Er geldt nu een afbouwperiode tot 2024, waarin geen nieuwe bedrijven mogen starten en bestaande bedrijven niet mogen uitbreiden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.