Meesteroplichter speelt gevangenisdirecteur en schrijft vanuit cel nepbrief voor vrijlating

16 december 2016 om 15:26
nl
Een 45-jarige meesteroplichter uit Moergestel die in november werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf, weet zelfs nu hij in de cel zit maar niet van ophouden. Met een brief die zogenaamd van de directeur van de PI Vught afkomt en met nepverklaringen van een huisarts probeerde hij bij het Openbaar Ministerie en de rechtbank in Breda zijn tijdelijke vrijlating te regelen. Althans daar gaat de officier van justitie vanuit.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

De verdachte stuurde de valse documenten daags na het vonnis vorige maand vanuit de gevangenis naar zijn advocaat. In de brief wordt gesteld dat de man vanwege problemen met zijn heup beter buiten de gevangenis kan revalideren.
NepverklaringenBij het schrijven voegde de oplichter nep-medische verklaringen van zijn huisarts toe. Donderdag werd het zogenoemde schorsingsverzoek voor de rechtbank in Breda behandeld.
ZIE OOK: Oplichter Moergestel moet drie jaar de gevangenis in
Hoewel de advocaat van de man vindt dat zijn cliënt niet 'detentiegeschikt' is, maakte de officier van justitie er korte metten mee. De officier was er namelijk na een belrondje achtergekomen dat de verdachte de brief en de huisartsenverklaringen had verzonnen.
Handtekeningen vervalstZowel de directeur van de PI Vught als de arts zeggen ook niets van de brieven af te weten. De handtekeningen onder de brieven zijn vals en er worden zorgafdelingen genoemd die niet bestaan.
De medische verklaringen blinken uit in tegenstrijdigheden. Zo wordt de ene keer gesproken over dat de verdachte bedrust moet houden, terwijl hij later juist zijn heup flink moet bewegen, aldus justitie.
'Vrijlating noodzakelijk'Bovendien herkent de gevangenisdirecteur zich niet in conclusie van de brief 'dat het onder de huidige omstandigheden onverantwoord zou zijn om de hechtenis te continueren.'
De officier van justitie gaat ervan uit dat ook de advocaat van de verdachte niet op de hoogte was van de oplichtingspraktijken van zijn cliënt. De officier bekijkt of de verdachte voor deze nieuwe vervalsingen strafrechtelijk wordt vervolgd. Het schorsingsverzoek moest in ieder geval worden afgewezen.
Miljoenen euro'sDe hardleerse verdachte benadeelde tussen 2007 en 2011 meerdere bedrijven voor miljoenen euro's. Hij werd daarvoor aangehouden, maar vanwege gezondheidsredenen tijdelijk vrijgelaten.
ZIE OOK: De 'bonbonsoplichter' gaat weer de fout in, wilde bedrijf voor 300.000 euro oplichten
Tijdens de schorsing van zijn hechtenis in 2013 ging de man opnieuw in de fout. De man is op 14 november voor de eerste oplichtingszaken veroordeeld. Deze week moest hij pro forma voor de recentere strafbare feiten voor de rechter verschijnen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.