Video

De traditionele schaapherder is vanaf nu officieel cultureel erfgoed

16 december 2016 om 18:35 • Aangepast 21 november 2020 om 05:12
nl
Het vak van schaapherder is vanaf vrijdag officieel onderdeel van de Nederlandse cultuur. De herders met traditionele landschaaprassen zijn toegevoegd aan de lijst van immaterieel cultureel erfgoed. Maar daar zou het niet bij moeten blijven vindt schaapherder Bart van Ekkendonk uit Dongen.
Profielfoto van Verkuijlen Jos
Geschreven door
Verkuijlen Jos

Bart van Ekkendonk begraast met zijn kudde Kempische Heiseschapen onder andere de Loonse en Drunense duinen. "Het is een mooie erkenning voor het vak. Het belangrijkste is dat de schaapskuddes aan het werk kunnen blijven."

Wachten op privacy instellingen...

Door teruglopende subsidies op natuurbeheer hebben veel schaapsherders het moeilijk. De erkenning van Unesco gaat dit probleem volgens Van Ekkendonk niet oplossen. "Het is vooral belangrijk dat er genoeg geld komt om de heideterreinen te onderhouden. Als dat geld er is kunnen de herders aan het werk."
LEES OOK: Schaapherder in de knel: crowdfunding om heide te behouden
Volgens de schaapherder zijn schapen perfect om de heide te onderhouden. "Als we dat niet zouden doen, groeit de heide dicht en verdwijnt het." Erkenning op van het vak van schaapherder kan wel helpen om beleidsmakers over de streep te trekken, denkt Bart van Ekkendonk.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.