Video

Heel Hooge Mierde zet zich in voor ongeneeslijk zieke Nancy: 'Het is hartverwarmend wat er gebeurt'

17 december 2016 om 16:49 • Aangepast 21 november 2020 om 05:10
nl
Heel Hooge Mierde staat al weken op zijn kop. Het dorp probeert via verschillende acties geld in te zamelen voor de zieke Nancy van Gisbergen, die lijdt aan de ziekte van Huntington. De vriendengroep van Nancy vond dat er iets moest gebeuren en begon voorzichtig met een aantal acties. Inmiddels schaart het hele dorp zich achter Nancy. "Het is geweldig wat er gebeurt. Wij hadden niet verwacht dat we dit teweeg zouden brengen."
Profielfoto van van Velthoven Florian
Geschreven door
van Velthoven Florian

Toen twee vriendinnen van Nancy de Dam tot Damloop gingen lopen om geld in te zamelen, besloot de achttienkoppige vriendengroep van Nancy ook om zijn beste beentje voort te zetten. Er werden verschillende acties op touw gezet met als doel: aandacht vragen voor de ziekte van Huntington, een erfelijke aandoening die de hersenen aantast.
"We zijn begonnen met het organiseren van een bierproefavond en een benefietdiner", vertelt Marielle van Raak, namens de vriendengroep. "Daarna is het dorp mee gaan helpen. Zo organiseerde de basisschool een legeflessenactie en ging de vrouwenvereniging met de collectebus rond."
OnverwachtEr kwam ook steun uit onverwachte hoek. Zo doneerde Voetbalvereniging SDO '37 uit Lage Mierde de helft van de loterijopbrengst. "De hele gemeente Reusel-De Mierden is inmiddels geld aan het inzamelen.
"Het is hartverwarmend wat er gebeurt. Wij hadden totaal niet verwacht dat wij dit teweeg zouden brengen. Inmiddels is er ook een hoop begrip voor de situatie van Nancy gekomen. In het begin werd zij nog wel raar aangekeken, maar nu is er volop begrip", zegt van Raak.
DoorzetterOndanks dat de 43-jarige Nancy lijdt aan de ziekte van Huntington zit ze niet bij de pakken neer. Van Raak: "Zo is zij ook begonnen met hardlopen. Na drie trainingen kon zij al tien kilometer lopen. Ondanks haar beperkingen kijkt zij naar wat ze wel kan. Dat is heel bijzonder."
Toch ziet Van Raak Nancy achteruit gaan. "Ze verliest de controle over haar spieren en ook paardrijden, iets wat zij heel graag deed, kan zij niet meer doen. Het is echt een rotziekte."
Al 17.000 euro opgehaaldDit weekend staan de nodige acties op het programma. Zo wordt zaterdagmiddag een loopwedstrijd gehouden waar 600 deelnemers aan mee doen. Op zondag is er een benefietconcert om alle inzamelingsacties af te sluiten. "Maar eigenlijk is de actie nu al geslaagd. Het hele dorp zet zich in voor de actie. Op dit moment hebben we al 17.000 euro ingezameld. Het kan alleen maar meer worden. Dat is prachtig", aldus Van Raak.
De vriendengroep heeft ook een filmpje gemaakt om aandacht te vragen voor de ziekte van Nancy.[YouTube:body:https://youtu.be/wfHtd_7d0iA]    
Nancy loopt ruim tien kilometerNancy zelf liep ook mee bij haar eigen benefietloop. De bedoeling was om de tien kilometer te lopen, maar doordat zij een bordje miste, raakte zij enigzins verdwaald en liep daardoor 12 kilometer. Voordat Nancy hard liep, deed zij aan paardrijden, maar dat kan zij door de ziekte niet meer doen. Toch laat nancy zich daardoor niet uit het veld slaan. Ze gaat dapper door.
Onderweg kreeg Nancy veel steunbetuigingen van medelopers. "Onderweg waren er veel wandelaars en lopers die echt voor mij gingen juichen. Dat was echt super."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.