Vier windmolens op industrieterrein: 'Ik lig nu al wakker van het gezoef!'

17 december 2016 om 20:27 • Aangepast 21 november 2020 om 05:10
nl
Inwoners van Engelen zijn pissig. Er zijn plannen om vier windmolens bij het dorp te plaatsen. De windmolens zijn een initiatief van de bedrijven op het nabijgelegen industrieterrein De Rietvelden en worden hoger dan de Sint Jan, namelijk zo'n 186 meter. En dat zien de inwoners van het dorp absoluut niet zitten.
Profielfoto van Schalkens Daisy
Geschreven door
Schalkens Daisy

"Het woord dat ik wil gebruiken om mijn gevoel te omschrijven, mag niet op camera verschijnen", vertelt Cor Damen. Deze uitspraak in combinatie met een boze blik, maakt duikelijk dat de mogelijke komst van vier windmolens Damen erg hoog zit.

Wachten op privacy instellingen...

Slapeloze nachtenDe Engelenaar weet wat voor ongemakken windmolens met zich meenemen. Er staat namelijk al een windmolen vlakbij zijn huis. "Nu al hebben we hier in de straat slapeloze nachten van het gezoef, zoef, zoef van die windmolen", vertelt hij. "De nieuwe windmolens worden twee keer zo hoog en komen de helft dichterbij te staan. Het overlast zal dus nog groter worden."
Maar slapeloze nachten zijn niet de enige problemen. Door de hoogte van de windmolens, zo'n 186 meter, zal het zuidelijke deel van het dorp in de slagschaduw van de molens zitten. En dan is er nog het uitzicht. Damen: "Die wordt er ook niet mooier op als je daar vier windmolens plaatst." Tel daarbij de verspreiding van fijnstof op die door auto's op de nabijgelegen A59 wordt geproduceerd, en het fiasco is volgens hem compleet.
Actiecomité Damen en wat andere Engelenaren hebben daarom een actiecomité opgericht. Niet om met protestborden voor het gemeentehuis te gaan staan, maar om de gemeente Den Bosch met argumenten te overtuigen. "Juridische stappen ondernemen, is wel het laatste wat we willen", aldus Damen. Maandagavond is er een informatie-avond over de mogelijke komst van de windmolens en daar krijgt het comité een stand om informatie te geven. "We willen iedereen in Engelen bewust maken van de gevolgen van de komst", vertelt hij. "We hebben het gevoel dat niet iedereen even goed beseft wat er gaat gebeuren."
De groep hoopt samen met de gemeente tot een oplossing te komen. "We zijn het er absoluut mee eens dat er alternatieve vormen van energiewinning moet komen en we hopen daar over mee te mogen denken", sluit Damen af.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.