Video

Samer uit Syrië knipt gratis klanten van Voedselbank: 'Veel praten met mijn handen'

19 december 2016 om 16:28
nl
Ruim een jaar geleden sloot Samer Aldarwish de deuren van zijn geliefde kapsalon in Damascus. Na een carrière van twintig jaar. "Het deed me veel verdriet," zegt hij. "Maar er was oorlog. Ik deed het voor mijn zoon." Maandag kon Samer weer knippen in kapsalon Hair Force in Best. Zijn droom is om ooit weer een eigen zaak te hebben.
Profielfoto van van der Plas Alice
Geschreven door
van der Plas Alice

Samer knipt maandag dames die van de Voedselbank afhankelijk zijn. "Het is zo fijn om weer te knippen. En ik help de voedselbank. En mijn baas", grijnst hij. Bij Hair Force kan Samer stage lopen.
'Mooi gedaan'Dat hij al twintig jaar dameskapper is, wordt al meteen duidelijk in de kapsalon. Soepel neemt Samer de schaar, de föhn en de bus haarspray ter hand. "Hij heeft het heel mooi gedaan", zegt klant Wendy, terwijl ze haar kapsel goedkeurend bekijkt in de spiegel. De gratis knipbeurt vindt Wendy 'mooi meegenomen'.
Samer worstelt vooral nog met de Nederlandse taal, vandaar ook de stage. "Niemand mag Arabisch tegen hem spreken", zegt Debby van Dalen van werkbedrijf WSD uit Boxtel. "Hij wil per se Nederlands leren." Debby begeleidt Samer, die statushouder is, naar een nieuwe carrière in Nederland. Dat valt niet altijd mee. "Vindt maar eens een bedrijf dat een statushouder wil begeleiden, maar gelukkig melden steeds meer werkgevers zich."
Geen roddelkoningOver het kappersvak hoef je Samer niets meer te leren. Maar de taalbarrière is wel vervelend, zegt hij. "Het is veel praten met handen. Mensen moeten aangeven hoe kort ze het willen hebben."
Het woordje roddelen kent Samer inmiddels wel. "Dat doen we ook in Syrië, hoor", lacht hij. Maar tijdens de knipbeurt valt Samer toch een beetje stil. Knippen en Nederlands praten tegelijk is nog te veel voor hem. "Het is geen buurtert", lacht klant Wendy. "Een beetje stilletjes."
Maar begeleider Debby denkt dat het in de toekomst helemaal goed komt met Samer. "Knippen is zijn hobby, hij doet niets liever."  

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.