'Onze meester is een held': Robert-Jan krijgt onderscheiding voor redden drenkeling

19 december 2016 om 19:24
nl
Hij is er zelf vrij nuchter onder en noemt het geen heldendaad. Toch kreeg Robert-Jan Groeneveld uit Nuland maandagmiddag een onderscheiding van de Stichting Carnegie Heldenfonds. Hij redde vorig jaar april een man uit het Máximakanaal bij Den Bosch. Groeneveld kreeg de heldenpenning op zijn werk, basisschool Het Bossche Broek in Den Bosch.
Profielfoto van Cnossen Maaike
Geschreven door
Cnossen Maaike

Het Carnegie Heldenfonds gaf hem de onderscheiding, omdat hij met gevaar voor eigen leven de drenkeling boven water hield tot de hulpdiensten er waren. Locoburgemeester Eric Logister van de gemeente Den Bosch overhandigde hem de heldenpenning namens de stichting.
ZIE OOK: Man komt in Máximakanaal bij Den Bosch terecht, 'dappere' voorbijganger redt hem
“Ik vind het zelf niet echt een heldendaad. Als iemand hulp nodig heeft, dan kom je in actie”, vertelt hij. “Ik was vlakbij het kanaal en dacht dat ik een hond zag zwemmen. Eenmaal dichterbij bleek het een man te zijn. Ik heb mijn schoenen uitgetrokken en ben het water ingegaan.”
'Onze meester is wel een held'Zijn leerlingen zijn het niet met hem eens. Zij vinden hun meester wel een held en zijn trots op hem. “De locoburgemeester noemde me ook een rolmodel. Erg leuk”, aldus de meester van groep 7.
Man in kanaalDe man die hij redde, was zelf in het kanaal gesprongen. Op 20 april 2015 reed hij met zijn brommobiel naar het Máximaalkanaal en sprong hij er ter hoogte van het viaduct bij de Graafsebaan in. Groeneveld belde eerst 112 en sprong daarna dus het koude water in om hem te redden.
De hulpverleners hebben de mannen uiteindelijk uit het water gehaald, omdat ze er zelf niet uit konden komen vanwege de hoge oever. De bestuurder van de brommobiel werd gereanimeerd, maar is later op de dag alsnog overleden.
Bedankje kinderen slachtofferDe kinderen van de man zijn nog bij de meester langs geweest om hem te bedanken. “Ze stonden binnen een week op de stoep. Ze vonden het erg fijn dat iemand hun vader had geholpen. Ondanks de trieste afloop.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.