Voor slimme mensen moet je in Brabant zijn - Omroep Brabant

Voor slimme mensen moet je in Brabant zijn

20 december 2016 om 03:00
nl
Iedereen wist het al, maar nu is het officieel. Als je slimme mensen zoekt moet je in Brabant zijn. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is Brabant koploper op het gebied van onderzoek en ontwikkeling.
Profielfoto van de Vries Jan
Geschreven door
de Vries Jan

In Brabant was al lang niemand meer die twijfelde aan de kracht van de provincie. De laatste Brabander die voldeed aan het cliché van een boerenpummel met een zachte G werd generaties geleden al ten grave gedragen. Dat het beeld van een goedlachse Bourgondiër die Gods water over Gods akker laat stromen boven de rivier hardnekkig is, zegt alles over die van boven de sloot.
HennephandelNet zo goed als het beeld dat Brabanders allemaal hun geld verdienen in de hennephandel en de fabricage van pillen die de geest verruimen. De CBS-cijfers vertellen een ander verhaal. Een kwart van al het geld dat wordt uitgegeven aan het bedenken en maken van nieuwe producten wordt in Brabant uitgegeven. Dat betekent dat bijna een kwart van alle Nederlanders die dagelijks bezig zijn met uitvinden en produceren in Brabant werkt.
MainportEen maand geleden werd Zuidoost-Brabant door de landelijke overheid erkend als mainport. Samen met luchthaven Schiphol en de Rotterdamse haven wordt hier het geld verdiend dat Nederland welvarend houdt. Vandaar dat Eindhoven en omgeving, volgens het CBS, een belangrijke rol spelen als het gaat om onderzoek en ontwikkeling. In deze regio wordt 1,7 miljard euro per jaar uitgegeven aan research en development (R&D) zoals het in vaktermen heet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.