Plannen voor gigantisch kantoor met hotel en park langs de A2 bij Veldhoven - Omroep Brabant

Plannen voor gigantisch kantoor met hotel en park langs de A2 bij Veldhoven

19 december 2016 om 21:24
nl
Het wordt met 450 meter zo lang als de hoogste wolkenkrabbers ter wereld hoog zijn. Met daarin hypermoderne bedrijven, hotels, woonruimtes en een park. Dat is kortgezegd de beschrijving van een gigantisch gebouw dat over een paar jaar langs de A2 bij Veldhoven moet staan.
Profielfoto van van der Meer Tom
Geschreven door
van der Meer Tom

Ontwikkelaar Bloc uit Rotterdam heeft vergaande plannen uitgewerkt. De naam zegt het al: The Dutch Mountains. Het wordt een blikvanger, die langs de A2 bij Veldhoven met geen mogelijkheid te missen is.
Volgens ontwikkelaar Lennart Graaff van Bloc is de gemeente Veldhoven enthousiast over het plan. Er werken veel technologiebedrijven aan mee. "Het wordt het meest flexibele bedrijf denkbaar."
Steeds aanpassenHet gebouw komt, als alles doorgaat, vlakbij de High Tech Campus van Eindhoven. En dat is niet voor niets, want het wordt volgebouwd met technische snufjes. Het wordt zo gebouwd, dat het steeds kan worden aangepast aan nieuwe ontwikkelingen. "Dat gebeurt door slim gebruik van domotica, sensoren, software en data die samen een lerend systeem vormen dat in de toekomst steeds gebruiksvriendelijker, comfortabeler en gezonder wordt", aldus ontwikkelaar Lennart Graaff op projectwebsite. [tweet:https://twitter.com/lennartgraaff/status/794803180454473728]Hij werkt in deze fase daarom wel samen met techniekbedrijven, maar nog niet met bouwbedrijven. "Want dat bouwen lukt wel, daar maak ik me geen zorgen om." Hij geeft er een voorbeeld bij: de buitenmuren moeten energie opwekken, bijvoorbeeld met zonnecellen. Als de techniek over een paar jaar is verbeterd, zouden de muren gemakkelijk moeten worden vervangen.
Virtuele murenEen ander snufje dat Graaff graag in het gebouw ziet terugkomen: virtuele muren. "Daaraan wordt nu gewerkt bij de TU Eindhoven. Ik hoop dat de ontwikkeling zo snel gaat, dat die in 2020 beschikbaar is." Het worden scheidingen die er niet echt zijn, maar die wel licht- en geluidsdicht zijn. En verplaatsbaar.
Op die manier moet het gebouw steeds aan te passen zijn aan wat er nodig is. De eerste jaren verwachten de ontwikkelaars vooral ruimte nodig te hebben voor kenniswerkers voor softwarebedrijven. Maar als die er over vijf jaar misschien niet meer zijn, zouden de woningen gemakkelijk omgebouwd moeten worden tot bijvoorbeeld een kantoor.
Verder uitwerkenOver de financiën maakt hij zich geen zorgen. "Het wordt niet duurder dan een gewoon gebouw, omdat het dankzij energieopwekking ook veel geld gaat opleveren", beweert hij. "En beleggers investeren graag in duurzame ontwikkelingen." [tweet:https://twitter.com/SPIENederland/status/800988226773078017]Het zijn bijzondere plannen, maar zeker niet onhaalbaar. Graaff gaat er vanuit dat over een halfjaar meer duidelijk is. Tot die tijd gaat hij kijken waar behoefte aan is en of bedrijventerrein De Run in Veldhoven de beste locatie is. Als alles gaat zoals gepland, zou The Dutch Mountains er in 2020 moeten staan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.