Dit zijn de beste Brabantse sporters van 2016 (volgens ons)

20 december 2016 om 18:00
nl
Het sportjaar 2016 zit er zo goed als op. Maar wie blonken er afgelopen jaar uit? Omroep Brabant heeft in vier categorieën een winnaar gekozen: de beste Brabantse sportman, sportvrouw en sportcoach. En wellicht de belangrijkste categorie: wat is het Brabantse sportmoment van 2016?
Profielfoto van van Erp Joost
Geschreven door
van Erp Joost

Beste sportman: Michael van GerwenDarter Van Gerwen won in 2016 liefst 25 toernooien. Een recordaantal zeges. Het belangrijkste toernooi van het jaar, het WK, schreef de Gemondenaar opvallend genoeg niet op zijn naam. Opvallend, omdat de concurrentie de rest van het jaar niet eens in de schaduw van MvG kon staan.
Mighty Mike heeft de dartssport momenteel volledig in zijn greep. In februari zette hij een duizelingwekkend record neer. Hij gooide in de Premier League tegen Michael Smith een gemiddelde van 123,40.  [Youtube:body:https://youtu.be/PL_uhPNaw4o]Sportjournalist Paul Post van Omroep Brabant stemde op Van Gerwen. "Het is een fenomeen. Niet alleen door zijn resultaten, maar ook zijn personality. Zelfverzekerd, herkenbaar, geen allemansvriend en zelfs nu en dan controversieel. Heersend als geen ander in een sport die mede door hem razend populair is."
Eervolle vermelding in deze categorie: Jeffrey Herlings (wereldkampioen in de MX2-klasse).
Beste sportvrouw: Thalita de JongVoor veldrijdster De Jong begon het jaar geweldig met het winnen van de nationale titel. Begin januari kroonde ze zich in Hellendoorn tot beste van het land. Ze was de snelste in de eindsprint. Een paar weken later zette ze op het WK in Heusden-Zolder een nog grotere prestatie neer.
Ze stond zeker niet als favoriet aan het vertrek bij de mondiale eindstrijd, maar door een fabelachtige inhaalrace wist ze in de laatste ronde alle concurrenten af te troeven. De Ossendrechtse voltooide in oktober haar trilogie. In het Franse Pontchâteau kwam ze, als eerste, solo over de finish. Van deze dame gaan we de komende jaren nog veel horen.[Youtube:body:https://youtu.be/OcdN36TaXgk]Sportjournalist Job van der Zon van Omroep Brabant stemde op De Jong: "Het hart kiest voor Marianne Vos, die de ellende overwon en zich neer kon leggen bij wat het moeilijkste voor een topsporter moet zijn: accepteren dat je niet direct de beste meer bent. Het verstand kiest voor Thalita de Jong (WK, EK, NK). Jong in haar manier van rijden, volwassen in haar manier van winnen."
Eervolle vermelding in deze categorie: Maartje Paumen (hockeyicoon, nam afscheid als speelster van Oranje).
Beste sportcoach: Marcel WoudaDe minst spannende categorie. Bijna unaniem gingen de stemmen naar Tilburger Wouda. Hij zag twee van zijn pupillen goud winnen op de Olympische Spelen in Rio. Zowel Eindhovenaar Ferry Weertman als Sharon van Rouwendaal tikten als eerste aan bij het openwaterzwemmen. Door zijn uitstekende prestaties, maakte Wouda in het najaar promotie binnen de zwembond. ‘Gouden Marcel’ is de nieuwe baas van de volledige sectie topzwemmen.[Youtube:body:https://youtu.be/i_3CPWCzQvQ]Sportjournalist Bart Elzendoorn van Omroep Brabant stemde op Wouda: "De man achter het goud van Weertman en Van Rouwendaal. De keuze voor hem lijkt me duidelijk."
Eervolle vermelding in deze categorie: Phillip Cocu (werd voor het tweede jaar op rij kampioen met PSV).
Sportmoment van het jaar: PSV pakt op het allerlaatste moment toch de landstitelPSV leek een superseizoen af te sluiten zonder prijzen. De ploeg oogstte veel lof met het spel in de Champions League, was sterk tegen de toppers in de eredivisie, maar liet opvallend veel punten liggen tegen de kleintjes in de vaderlandse competitie.
Door slordigheden tegen de mindere goden, leek de titel aan de Eindhovense neus voorbij te gaan. Ajax ging als koploper de laatste speelronde in en PSV moest hopen op een misstap van de Amsterdammers bij laagvlieger De Graafschap. Het leek een onmogelijke opgave, maar het wonder vond plaats. Ajax speelde gelijk in Doetinchem, terwijl PSV wel won (van PEC Zwolle). Eindhoven ontplofte. PSV was voor het tweede jaar op rij de beste van Nederland. Het moment van de laatste speeldag: de treffer van Bryan Smeets. Hij scoorde voor De Graafschap en bezorgde PSV zo de landstitel. [Youtube:body:https://youtu.be/m5-WJ1fDn5I]Sportjournalist Bram Beenen van Omroep Brabant stemde op PSV: "Niemand had het nog verwacht, maar dankzij een gelijkspel van Ajax tegen de latere degradant De Graafschap werd het onmogelijke toch nog waarheid: PSV landskampioen. Een enorme ontlading volgde in Eindhoven en een hoop ophef daarbuiten met Sjaak Swart als negatief middelpunt. Daarom is dit mijn sportmoment van het jaar."
Eervolle vermelding in deze categorie: de val van Steven Kruijswijk in de Giro, weg eindzege
STEM! Ben je het eens met onze keuze voor PSV? Of vind je dat Kruijswijk eigenlijk de winnaar van het sportmoment had moeten zijn? Stem mee via onze Facebook-pagina![Facebook:body:https://www.facebook.com/omroepbrabant/videos/1457915100898986]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.