Ontsnappen uit de gevangenis: het moet zelfs deze week in Breda

20 december 2016 om 11:37
nl
Ontsnappen uit de gevangenis van Breda was er jarenlang niet bij. Maar deze week is het juist de bedoeling. De leegstaande Koepelgevangenis is het decor van een escape room. Een spel waarbij deelnemers moeten ontsnappen uit een bepaalde ruimte. De actie is bedoeld om geld in te zamelen voor Serious Request. 1500 mensen nemen tot en met 24 december een kijkje.
Profielfoto van Yoeri Vugts
Geschreven door
Yoeri Vugts

Deborah, Robbert-Jan en Lars banen zich met een kaartje een weg door de voormalige gevangenis. Alles is nog bij het oude, behalve de invulling van het gebouw. De cellen zijn nog intact, net als alle andere ruimtes. Gedetineerden en bewakers zijn er ook, maar dan in de vorm van acteurs en actrices.
Misdrijven ophelderenDe deelnemers moeten uitvinden welke gedetineerde welk misdrijf heeft begaan en welke straf daar bij hoort. Hebben ze alle opties goed, dan mogen ze de Koepelgevangenis verlaten. "Het is echt heel spannend, je voelt de tijdsdruk", aldus Robbert-Jan. "Je krijgt nu het gevoel dat een gevangene moet hebben. Zo'n klein toiletje. Je wilt hier zo snel mogelijk uit eigenlijk", voegt Lars toe.
"Het gebouw en de omstandigheden hier maken het spel al voor zeventig procent. Binnen no-time zit je in het gevoel van de gevangenis", zegt initiatiefnemer Remco Witberg. "En er komen ook oud-gedetineerden op af, die de gevangenis nu eens van de andere kant willen bekijken. Nu kunnen ze daadwerkelijk proberen te ontsnappen."
Andere invullingHoewel de escape room een tijdelijk initiatief is in de Koepel, bestaat er een kans dat het spel volgend jaar voor langere tijd te spelen is in de gevangenis. De Koepel wordt de komende twee jaar een gebouw waarin meerdere bedrijven of organisaties zich kunnen vestigen, zolang ze een maatschappelijk karakter hebben. Inmiddels hebben 350 mensen interesse getoond om tijdelijk een bedrijf te vestigen in De Koepel. Over twee jaar wordt dan gekeken welke permanente bestemming het gebouw krijgt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.