Politiemol mag land niet uit; minister en korpschef geen getuigen in zaak Mark M. - Omroep Brabant

Politiemol mag land niet uit; minister en korpschef geen getuigen in zaak Mark M.

20 december 2016 om 14:01 • Aangepast 21 november 2020 om 05:06
nl
Minister Ard van der Steur en oud-korpschef Gerard Bouman worden niet opgeroepen in de zaak tegen 'politiemol' Mark M. Dat heeft de rechter dinsdag besloten. Ook krijgt Mark M. zijn paspoort voorlopig niet terug en mag hij Nederland niet verlaten.
Profielfoto van Wijffelaars Mariëlle
Geschreven door
Wijffelaars Mariëlle

M. wilde zijn paspoort terug omdat hij zijn schoonouders in Oekraïne wil bezoeken. De rechtbank vindt dat persoonlijke omstandigheden van de politiemol minder belangrijk zijn dan de rechtsgang. Ook zegt de rechtbank dat er andere manieren zijn om contact op te nemen met zijn schoonouders.
De politiemol mocht de gevangenis verlaten als hij zijn paspoort zou inleveren. De voorwaarde is dat hij in Nederland blijft. Het Openbaar Ministerie denkt dat M. niet meer terugkomt als hij naar het buitenland gaat.

Wachten op privacy instellingen...

Uitgaven van politiemolDe advocaat van M. deed maandag het verzoek om minister Van der Steur en oud-korpschef Bouman op te roepen als getuige. De rechtbank vindt dit niet nodig. Bouman noemde M. 'de rotste appel sinds tijden' binnen de politie. Van der Steur zei dat M. 'de zwaarste straf verdient'.
Wel zei de rechtbank dat andere getuigen nog gehoord gaan worden. Het gaat dan om leidinggevenden uit het politiekorps. Het gaat dan ook over het leef- en uitgavenpatroon van de politiemol.

Wachten op privacy instellingen...

'Mijn leven is een hel'M. zei tijdens de regiezitting maandag de zaak zijn leven heeft geruïneerd. "Alles is me afgenomen. Ik kan geen werk meer vinden en mag Nederland niet uit. Mijn leven is tot een hel gemaakt."
De zaak tegen de politiemol wordt volgend jaar verder behandeld. In mei komt de zaak inhoudelijk voor.
Gevoelige informatieM. werkte van 2009 tot zijn arrestatie in oktober 2015 bij de politie. Hij werd begin juni formeel ontslagen. Hij zou vanaf 2011 jarenlang enorme hoeveelheden vertrouwelijke informatie uit het politiesysteem hebben verkocht aan criminelen. M. zou 28.000 keer onbevoegd hebben gezocht naar gevoelige informatie en duizenden vertrouwelijke documenten hebben gekopieerd.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.