Zit je te lang stil? Deze sensoren houden in de gaten of alles nog goed gaat

20 december 2016 om 22:43
nl
Elektronische apparaten thuis maken het leven steeds makkelijker. En ook steeds veiliger. In Etten-Leur is een proef gehouden met kleine apparaatjes aan de muur en het plafond. Ze houden een oogje op je en slaan alarm als er iets mis gaat. Door hard te piepen en door een meldkamer te waarschuwen of eventueel de buurman, want dat kan ook.
Profielfoto van Joachems Willem Jan
Geschreven door
Joachems Willem Jan

Een 'oogje' aan de muur dat waarneemt of je lang stil zit of ligt, een rookmelder, inbraakdetectoren en een paniekmelder. Tineke en Martin hebben hun appartement vol zitten maar ze zijn amper zichtbaar de apparaatjes. Toch zijn ze levensreddend in het ergste geval.
[youtube:https://www.youtube.com/watch?v=Ch8kD9-TU3E]
Koken met rookPas nog hadden ze thuis een kleine calamiteit. Martin stond te kokkerellen en er ging wat mis in de pan met als gevolg: rook. De rookmelder ging piepen, alarmeerde de meldkamer en die belde meteen om te informeren of er echt brand was. Tineke kon gelukkig zeggen dat er in de keuken wat fout ging en dat alles onder controle was.
Dat is het bijzondere van deze proef. Al die apparaatjes zijn er al lang. Maar de combinatie komt wat minder vaak voor. Volgens iedereen die meedoet aan de proef -de veiligheidsregio, de gemeente, bedrijven en instituten- moeten we er rekening mee houden dat dit de toekomst is. Over een jaar of wat is het normaal dat iedereen dit heeft. Voordeel is dat ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven.  
In andere plaatsen doen ze dit nu ookVijftig huishoudens in Etten Leur deden aan de proef mee met de sensoren en de meldkamer, die permanent toezicht houdt. Alle partijen, waaronder de veiligheidsregio, vinden het een succes. Ook Tineke en Martin zijn tevreden en vinden dat ze een stuk veiliger leven nu. Intussen werken de bedrijven die hier aan meewerkten aan andere projecten in andere plaatsen. Het lijkt snel te gaan. Wijk en Aalburg, Nuenen en Heeze en Leende maken nu ook kennis met de alarmsystemen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.