Roosendaalse commando's onderscheiden voor geheime missie in Mali

20 december 2016 om 18:15
nl
32 commando's van het Korps Commandotroepen in Roosendaal hebben dinsdag op de Engelbrecht van Nassaukazerne een zogenoemde 'operationele wing' gekregen voor hun geheime missie in Mali. De militairen kwamen met een parachute ongezien een gebied in het Afrikaanse land binnen en verzamelden belangrijke informatie.
Profielfoto van te Veele Robert
Geschreven door
te Veele Robert

De commando's werden ingezet als Special Operations Land Task Group voor de VN-missie Minusma. Een Hercules-transportvliegtuig dropte de ploeg boven de Malinese woestijn.
ZuurstofmaskerMet een zuurstofmasker op sprongen de parachutisten vanaf acht kilomter hoogte uit het vliegtuig. Ze openden vrijwel meteen hun scherm en zweefden geruisloos naar hun doel zo'n dertig kilometer verderop.
Om ongezien informatie te verzamelen richtten de commando's voor zonsopkomst een observatiepost in. "De omgeving was woestijnachtig: zand, grof grind, rotsen en hier en daar een boompje. Niet gemakkelijk om je te verstoppen", vertelt sergeant Jim in een bericht op de website van Defensie.
ProviandOnbemande parachutes brachten de militairen water en proviand. Na twee dagen volledig op zichzelf aangewezen te zijn wisten de commando's het gebied veilig te verlaten.
"We hebben aan de opdracht voldaan, aldus Jim. "We zijn veilig teruggekeerd met de informatie die we wilden hebben. Alles liep zoals we het hadden gepland."
AfghanistanDe vorige keer dat Nederlandse militairen een operationele sprong maakten was in juli 2009. Toen sprongen 9 commando's boven Afghanistan.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.