Video

Zorgen bij Brabantse pluimveehouders over vogelgriep: 'Het is Russische roulette'

20 december 2016 om 18:56
nl
De zorg bij Brabantse pluimveehouders neemt toe nu de vogelgriep de provinciegrens nadert. Dit zegt Hugo Bens, pluimveehouder in Haps en bestuurslid van boerenorganisatie ZLTO. “Het is een soort Russische roulette of jouw bedrijf ook getroffen wordt”, geeft hij het heersende gevoel onder pluimveehouders weer.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Het aantal pluimveebedrijven in Brabant dat last heeft van het vervoersverbod als gevolg van de uitbraak van vogelgriep in Boven-Leeuwen is ‘gelukkig’ nog heel beperkt. Bens houdt het op drie Brabantse pluimveebedrijven die binnen de straal van tien kilometer van het Gelderse bedrijf vallen waarvoor een vervoersverbod geldt.
HygiënemaatregelenDaarnaast zijn er nog enkele gecombineerde bedrijven zoals melkveehouders die ook kippen hebben die in het gebied vallen. “Alles wat je kunt bedenken om insleep te voorkomen doe je”, zegt Bens. Hij doelt hiermee op hygiënemaatregelen om te voorkomen dat het virus via transport van materiaal of mensen je bedrijf binnenkomt.
Maar zit je met je bedrijf in een waterrijk gebied, dan bestaat ook de kans dat wilde watervogels je bedrijf met het virus besmetten. “Iets dat heel moeilijk te voorkomen is”, zegt Bens. “Waar je dan bijvoorbeeld aan moet denken is het verjagen van de vogels met lasers.”
Pluimveearm gebiedHet gebied in Brabant waarvoor nu een vervoersverbod voor kippen en eieren geldt, beslaat onder meer Ravenstein, Megen, Lith, Lithoijen, Oijen, Macharen en het noordelijk deel van Oss en Berghem. “Gelukkig een pluimveearm gebied”, zegt Bens.
Wat Brabant betreft is met name het zuidoosten van de provincie, de regio Someren-Asten, het gebied dat de meeste pluimveehouders telt.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.