Video

Opknapbeurt van het Kasteel van Helmond na een jaar nu helemaal klaar

20 december 2016 om 20:13
nl
Het kasteel van Helmond is weer volledig open voor publiek. Het Middeleeuwse slot kreeg het afgelopen jaar een grondige opknapbeurt. Het horecagedeelte was al eerder klaar en vanaf nu kunnen ook de bezoekers van het museum er weer terecht, in de compleet gerestylde kasteelzalen.
Profielfoto van Peeters Erik
Geschreven door
Peeters Erik

Het Museum Helmond onderging een complete metamorfose waarbij veel vitrines plaats hebben gemaakt voor moderne techniek. De nieuwe inrichting vertelt de bezoeker over de historie van het kasteel door de jaren heen.
Beleving als uitgangspunt"We hebben voor de presentatie gebruik gemaakt van vormgevers en hedendaagse kunstenaars", legt museumdirecteur Marianne Splint uit. Al meteen bij binnenkomst krijgt de bezoeker een visuele geschiedenisles die wordt geprojecteerd op een plateau op de vloer. Even verderop in de 'Arbergzaal' verbeeldt een digitale projectie hoe de kamers eruit zagen aan het einde van de zeventiende eeuw. Het slot was toen eigendom van het echtpaar Arberg.
Een feest van herkenning voor Helmonders is ongetwijfeld de 'Wesselmanzaal' die nog volledig is ingericht zoals ze werd achtergelaten door de laatste kasteelheer Carel Wesselman. Maar ook de aangrenzende burgemeesterskamer is helemaal terug gebracht in originele stijl, inclusief sigaartje in de asbak. Het kasteel deed tot 1980 dienst als gemeentehuis.
Met de renovatie kunnen het museum en het kasteel weer deccennialang mee. "Niet als nieuw, maar wel heel mooi oud", aldus Marianne Splint.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.