Video

Zonnebloem moet bezuinigen: veel minder gehandicapten op vakantie

20 december 2016 om 21:17
nl
De Zonnebloem kan vanaf 2018 veel minder mensen op vakantie laten gaan. Alle bus- en vliegreizen die de vereniging, met het hoofdkantoor in Breda, organiseert voor mensen met een lichamelijke handicap worden vanaf dat jaar geschrapt. In totaal betekent dit dat de Zonnebloem zo’n 5500 mensen moet teleurstellen.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

Dat is tweederde van het aantal mensen dat nu nog jaarlijks met de Zonnebloem op vakantie gaat. Alleen de vaarvakanties met het bekende schip van de Zonnebloem blijven bestaan.
Nu is er al een wachttijd voor deze vakanties van ongeveer een jaar. De Zonnebloem verwacht dat deze wachttijd zal toenemen.
Minder donatiesReden voor de bezuiniging is de terugloop aan donaties. In 2010 haalde de vereniging nog 21 miljoen euro op. Vorig jaar was dit nog 17,8 miljoen euro. “Terwijl de kosten die we moeten maken om de vakanties te organiseren alleen maar toenemen”, legt een woordvoerder van de Zonnebloem uit.
Volgens hem maakt bijvoorbeeld het bel-me-niet-register het voor goede doelen moeilijker om donateurs te werven. “Daarbij zien we dat mensen steeds vaker incidenteel een bepaald doel steunen en dus niet meer de Zonnebloem voor een langere periode.“
Besparing 4 miljoenDoor nu fors te schrappen in het vakantieaanbod bespaart de Zonnebloem zo'n vier miljoen euro. De organisatie gaat ook snijden in het aantal medewerkers.
“Als we minder vakanties organiseren, zal de organisatie  moeten inkrimpen”, legt de woordvoerder uit. Of dit via gedwongen ontslagen of via natuurlijk verloop zal gaan, kan hij nog niet zeggen. Ook is nog niet bekend om hoeveel mensen het gaat.
Ruim honderdduizend deelnemersBehalve vakanties organsieert de Zonnebloem ook allerlei uitjes en dagactiviteiten voor de in totaal 117.000 deelnemers die zijn aangesloten bij de vereniging.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.