Het publiek (ook in Amsterdam) kiest wel voor Michael van Gerwen

21 december 2016 om 11:13 • Aangepast 21 november 2020 om 05:04
nl
Michael van Gerwen is de winnaar van de Sportpublieksprijs 2016. Het is een alternatieve sportverkiezing, gestart door Arno van Son uit Liempde. Hij begon de verkiezing nadat duidelijk werd dat NOC*NSF strenge eisen stelt aan de nominaties voor de verkiezing tot sportman en sportvrouw van het jaar, sommige sporters komen daardoor nooit in aanmerking voor de eretitel.
Profielfoto van Eijkhout Fabian
Geschreven door
Eijkhout Fabian

Er werden 2200 stemmen uitgebracht op de website van Van Son. Bij de verkiezing voor Sportman 2016 ging 82 procent van de stemmen naar Van Gerwen. Hij had daarmee meer dan tien keer zoveel stemmen als nummer twee Max Verstappen. Jeffrey Herlings, net als Van Gerwen niet genomineerd door de NOC*NSF werd derde met vijf procent van de stemmen.

Wachten op privacy instellingen...

'Niet alleen Brabantse stemmen'Van Son is blij met het aantal stemmen, maar vooral ook met de uitkomst. "Het is duidelijk dat het publiek een andere mening is toegedaan dan NOC*NSF." Opvallend is daarbij dat het niet zo is dat er vooral Brabantse stemmen Van Gerwen naar de titel hebben gebracht. "De stemmen komen uit vijfhonderd plaatsen. Opvallend is dat vijftien procent van de stemmen uit Amsterdam komen."
"Andere grote steden als Rotterdam, Utrecht en Den Haag hebben allemaal zo'n drie procent. En uit Boxtel, de geboorteplaats van Van Gerwen, komt maar één procent van de stemmen. Het is dus niet zo dat er alleen Brabantse fans hebben gestemd. Stemmen komen echt uit het hele land", legt Van Son uit.
ZIE OOK: Anky van Grunsven wil sportverkiezing afschaffen: gunfactor te bepalend
'Volgend jaar weer'Van Son heeft de website voor de Sportpublieksprijs voor volgend jaar al klaar. "Misschien organiseert NOC*NSF het zelf. Als dat niet zo is, dan doen wij het gewoon volgend jaar weer."
Naast Sportman 2016 kon er ook gestemd worden op Sportvrouw 2016 en Sportploeg 2016. Bij de vrouwen won Dafne Schippers met 39 procent van de stemmen. Het dames handbalteam werd het beste sportteam met vijftig procent van de stemmen.
ZIE OOK: Van Gerwen niet als toeschouwer naar Sportgala: 'Ben niet het lulletje van de klas'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.