Geen 'agecoin' nodig! Uit deze sigarettenautomaat komt kunst

21 december 2016 om 11:27
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
De onthulling van de ARTomaat door de kunstenaar en wethouder.
1/2 Geen peuken, maar kunst uit een sigarettenautomaat
Je stopt er geld in en er komt een pakje uit. In Tilburg staat sinds woensdochtend de eerste 'Artomaat' van Nederland. Een omgebouwde sigarettenautomaat spuugt voor vier euro een klein kunstwerkje uit. Maar pas op: kunst kan verslavend werken!
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

[tweet:https://twitter.com/marjanka_radio/status/811484928575729664]"Ik zag het in Potsdam in Duitsland, ongeveer tien jaar geleden. Daar viel het zaadje in de aarde en besloot ik daar ook ooit mee aan de slag te gaan." De Tilburgse kunstenaar Ro-nalt Schrauwen liep dus al even rond met het plan de Artomaat naar zijn stad te halen. Het kwam ervan nadat hij stopte als leraar levensbeschouwing. "Vorig jaar kocht ik een oude sigarettenautomaat. Gewoon op Marktplaats, daar vind je moderne modellen. Maar ook de echte ouderwetse zoals ze vroeger buiten hingen, kun je daar sporadisch vinden."  
Pakje peuken versus pakje kunstZo'n ouderwetse bak, daar kan nu kunst uitgetrokken worden. Het ding staat in een boekwinkel in de Emmapassage. Ook op drie andere plekken in de stad verschijnt een Artomaat. Ruim dertig Tilburgse kunstenaars zorgen dat de automaten gevuld blijven. Schrauwen: "Er zitten identieke doosjes in. Je kunt dus niet zien wat je trekt. Het zijn heel verschillende werkjes, allemaal uniek."
Kunst versus sigaretten. Kunst vervliegt niet en is niet ongezond. Maar er is ook een overeenkomst te ontdekken tussen een pakje peuken en een pakje kunst. Schrauwen: "Achter op de pakjes kunst staat een waarschuwing, net zoals op sigarettenpakjes. Kunst kan verwarren, irriteren, verrasssen, blijmaken."
[tweet:https://twitter.com/marjanka_radio/status/811487388237176832]Het eerst pakje kunst verliet woensdagochtend de automaat om in handen te vallen van cultuurwethouder Marcelle Hendrickx. Bij haar geen verwarring of irritatie. De wethouder was enkel blij verrast toen zij in het witte pakje een kettinghanger ontdekte.
AwesomeSchrauwen kreeg 1000 euro van de Awesome Tilburg om de Artomaten in het Tilburgse straatbeeld op te laten duiken. Eens in de twee maanden kijgt iemand dat bedrag. Belangrijkse voorwaarde om het geld te ontvangen, is dat die persoon een plan heeft dat Tilburg meer 'awesome' maakt. Ook buiten Tilburg (en Brabant) is interesse. Schrauwen heeft thuis inmiddels een flink aantal sigarettenautomaten staan die toe zijn aan een nieuw leven. De kans dat die elders gaan opduiken is groot.  

Wachten op privacy instellingen...