Gilde legt wapens nog niet neer en blijft hopen op teruggave oude geweren

21 december 2016 om 13:02
nl
Het Sint Antoniusgilde in Stiphout krijgt zes in beslag genomen oude geweren niet terug. Het gilde spande een zaak aan tegen het in bewaring nemen van de wapens, maar de Raad van State bepaalde woensdag dat het gilde de wapens niet terugkrijgt. Penningmeester Mies van der Burgt is teleurgesteld, maar weigert de strijd op te geven.
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Het gaat om vier jachtgeweren en twee zogeheten grendelgeweren. Het gilde vocht de inbeslagname aan om een schiettraditie in stand te houden. Bovendien is met twee geweren al tientallen jaren niet meer geschoten, één van die twee wapens stamt uit 1866, de ander lijkt er heel veel op. De andere vier werden maar één keer per jaar gebruikt bij het Koningsschieten.
Hopen op teruggave"Ik heb de uitspraak nog niet gelezen, maar hield er wel rekening mee. Toch hoop ik dat we op zijn minst de twee oude geweren terugkomen. We zijn er altijd veilig mee omgegaan", aldus Van der Burgt in een eerste reactie. Later meldde hij dat hij in overleg met de politie de twee antieke wapens hoopt terug te krijgen. Een jurist van het gilde gaat vervolgstappen beoordelen. Mogelijk wordt geprobeerd om via het Europees recht alsnog gelijk te halen.
Voldoen niet aan wetgevingDe wapens werden in februari 2013 in beslag genomen. Ze voldoen niet aan de aangescherpte wetgeving, zo kreeg het gilde toen te horen. Volgens de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie waren de wapens terecht geconfisqueerd, omdat ze een risico vormen voor de veiligheid.
Dit besluit heeft de Raad van State nu bevestigd. Dit betekent dat het gilde de wapens niet meer mag gebruiken. Ook kan het fluiten naar teruggave, al blijft Van der Burgt hoop houden. Ondertussen wordt de schiettraditie met een zogeheten Limburgse buks voortgezet.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.