'Iedereen wil de macht bij NAC', voormalig trainer Karelse mist eenheid bij club - Omroep Brabant

'Iedereen wil de macht bij NAC', voormalig trainer Karelse mist eenheid bij club

23 december 2016 om 16:22
nl
Marinus Dijkhuizen werd donderdag ontslagen als hoofdtrainer van NAC Breda. In de afgelopen jaren gingen verschillende trainers hem voor. John Karelse, Nebojsa Gudelj en Robert Maaskant werden sinds 2012 ontslagen, tussendoor stonden ook Adrie Bogers en Eric Hellemons nog voor de groep. “Ik ben wel verbaasd door het ontslag van Dijkhuizen, maar NAC zit in een vicieuze cirkel”, zegt Karelse.
Profielfoto van Eijkhout Fabian
Geschreven door
Eijkhout Fabian

“Natuurlijk verbaast het me wel, het is nu al de vijfde in vier jaar ofzo. Dat is nooit goed natuurlijk. Gezien de resultaten verbaast het me niet. In Breda verwacht men gewoon dat je kampioen wordt. Als je dan in de winterstop achtste staat, valt dat verkeerd”, aldus de oefenmeester die zelf in 2012 na zestien maanden dienstverband ontslagen werd.
Karelse denkt dat het ontslag van Dijkhuizen te maken heeft met druk van meerdere kanten. Onder meer van het publiek, dat volgens de oud-trainer veel macht heeft in Breda. Maar ook binnen de club speelt er veel. “Wat ik mis is eenheid. Er zijn allerlei stromingen die iets te vertellen willen hebben. Die elkaar ook tegenwerken. Als dat niet goed op orde komt, zal het nooit constant succesvol worden. Iedereen wil macht. Dat werkt niet. Alle neuzen moeten dezelfde kant op komen te staan.”
ZIE OOK: Ongeloof na nieuw ontslag bij NAC: 'Club ontslaat bijna jaarlijks een trainer, een grote schande'
Altijd wat bij NACErnie Brandts vertrok in 2008 bij NAC door de voordeur. Hij werd niet ontslagen, toch moest hij vertrekken. In het bezit van een aflopend contract kreeg hij geen nieuwe verbintenis. Hij eindigde zijn dienstverband met een derde plaats in de eredivisie. “In januari is er toen een besluit genomen. Toen stonden we tiende. De club wilde toen toch iets nieuws. Uiteindelijk zijn we als nummer drie geëindigd . Als men dat vooraf geweten had, was er denk ik wel een ander besluit genomen. Maar heel veel mensen weten dit niet, die denken dat ik ontslagen ben.”
De huidige assistent-trainer van NEC volgt als ‘echte voetballiefhebber’ NAC nog steeds. “Natuurlijk.” Hij is lovend over de fans van de club die in zijn ogen in de eredivisie hoort. “Het is een mooie club en de supporters zijn een echte steun. Zelfs als het slecht gaat zitten er 17.000 mensen in het stadion. Maar er is altijd wel iets bij NAC. Het is een mooie, maar ook roerige club. Dat weet je ook als je daar instapt.”
[tweet:https://twitter.com/hanspoppelaars/status/812154060195373057]Van Trabant naar FerrariVolgens Karelse krijgt de nieuwe trainer van NAC het niet makkelijk. "Als men de groep niet beter maakt, dan krijgt de volgende trainer met hetzelfde probleem te maken.Je bent als trainer zo goed als je materiaal. Je kunt van een BMW nog wel een keer een Ferrari maken, maar van een Trabant naar een Ferrari lukt gewoon niet. De enige oplossing is dat Manchester City of investeerders geld in de club stoppen om de selectie te verbeteren, zodat je mee gaat doen om het kampioenschap en eventueel kan promoveren."
Brandts hoopt ook dat NAC terugkeert naar de eredivisie. "Zo snel mogelijk als het kan. Natuurlijk rommelt het wel eens op bestuursniveau, maar dat is bij iedere club. Of het nu Ajax is of wat dan ook, het rommelt overal wel eens. Daar ontkom je niet aan in de voetballerij."
[tweet:https://twitter.com/LeviendenBoer/status/812080316030582788]

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.