Sigaretten verplicht achter slot en grendel: 'We hebben straks een heel saaie winkel'

23 december 2016 om 18:16
nl
Sigaretten en andere rookwaren mogen niet meer in het zicht van klanten liggen. Staatssecretaris Martin van Rijn wil hiermee voorkomen dat jongeren gaan roken. De tabakszaken zijn geschokt en vrezen voor hun toekomst. "We hebben straks een heel saaie winkel."
Profielfoto van Wijffelaars Mariëlle
Geschreven door
Wijffelaars Mariëlle

Een winkel met lege schappen? Dat lijkt de toekomst van de tabakszaken. De staatssecretaris wil dat tabakswinkels en andere verkooppunten van rookwaren de producten achter slot en grondel gaan leggen. De Brabantse tabakszaken wachten de maatregel met angst en beven af. Want bestaat hun winkel straks alleen nog uit deuren en lege stellingen?
Bang voor toekomstDe meeste Brabantse tabaksspeciaalzaken bestaan al tientallen jaren maar zijn nu bang voor de toekomst. "Het is belachelijk", vindt Karel Jansen, eigenaar van Sigarenspeciaalzaak van Ravenstein in Den Bosch. "We hebben geen spullen voor kinderen in de zaak en richten ons écht op volwassenen. Wat kan dat nou voor kwaad?"
De tabakszaak bestaat al zeventig jaar en biedt naast sigaren ook andere rookartikelen. "Ik vrees echt voor het voortbestaan van mijn winkel. Een lege zaak, dat is toch totaal niet aantrekkelijk?"
Niks meer in de schappen?Ook het centrum van Boxtel heeft al bijna tachtig jaar een tabaksspeciaalzaak. Eigenaresse Yasmine Elfasi hoopt dat daar nog minimaal twinitg jaar bij komt. "Ik wil namelijk graag het honderdjarig bestaan vieren", zegt ze. "Maar als de maatregel van de staatssecretaris doorgaat, vrees ik het ergste."
Volgens Elfasi is nog helemaal niet zeker dat de nieuwe regel ook écht wordt uitgevoerd. "Maar ik maak me natuurlijk wél zorgen. Wat voor winkel heb je nou als er niks in de schappen ligt?" Elfasi hoopt dat de rookwaren weggaan bij benzinestations en supermarkt. "Laat het bij de speciaalzaken. Wij zijn er ook voor advies en uitleg geven. Dat mag je mensen niet ontnemen."
Al 100 jaar in ZundertIn 1901 opende sigarenspeciaalzaak Arnouts-van Hees de deuren in Zundert. Al ruim honderd jaar weten vaste klanten de winkel te vinden. "We onderscheiden ons echt van andere zaken", zegt Lia Arnouts. Samen met echtgenoot Johan staat ze elke dag achter de toonbank. "Er zijn nog maar weinig échte speciaalzaken, het zou zo jammer zijn als het zou verdwijnen."
Ze is bang dat uiteindelijk alleen sigaretten verkocht worden bij tankstations of de supermarkt. "Onze winkel bestaat straks uit alleen maar deuren. Ik moet er niet aan denken."
Ondernemers pestenBrancheorganisatie NSO wil graag praten met de staatssecretaris om de maatregel aan te passen. "Het weghalen van sigaretten en andere rookwaren uit de etalages vinden wij prima. Maar ín de winkel moet het blijven", meldt de NSO. "Dit is een beetje pesten van kleine ondernemers."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.