Vernielzuchtige groep uit Gemert-Bakel afgestraft door rechtbank

23 december 2016 om 15:51
nl
De rechtbank in Den Bosch heeft taak- en celstraffen uitgedeeld voor brandstichting, vernielingen, diefstallen en openlijk geweld in Gemert-Bakel. De zwaarste straffen waren voor drie mannen van twintig en 21 jaar: zij kregen een taakstraf van 240 uur en een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan het grootste deel voorwaardelijk is.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Drie andere daders kwamen er vanaf met taakstraffen tot maximaal 160 uur, waarvan een deel voorwaardelijk. Op hen werd het jeugdstrafrecht toegepast. Alle zes de gestraften komen uit de gemeente Gemert-Bakel. Ze lieten er twee jaar geleden een spoor van vernieling achter.
Huisartsenpraktijk en club benadeeldDe lui vernielden onder meer ruiten bij een huisartenspraktijk en stoelen bij tennisvereniging De Sprenk in Milheeze. Verder hadden ze het gemunt op ramen van een huis aan De Hilt, een skeelerbaan en één of meer auto's in Bakel. Ook zouden ze in dit dorp brand hebben gesticht en planten en tuinstoelen hebben gestolen.Een aantal werd ook verdacht van openlijk geweld op openbare weg. De daders hebben zich volgens de rechtbank in wisselende samenstellingen misdragen.Schadevergoeding betalenHet drietal dat minder zwaar werd gestraft, kreeg taakstraffen variërend van negentig uur, waarvan dertig uur voorwaardelijk, tot 160 uur, waarvan zestig uur voorwaardelijk.  De verdachten moeten samen aan verschillende benadeelden de schade vergoeden die zij hebben toegebracht.      'Minachtig voor andermans eigendom'Bij het bepalen van de straffen heeft de rechtbank meegewogen dat de feiten zeer veel overlast, schade en onrust hebben veroorzaakt in Gemert-Bakel. De rechter spreekt van minachting voor andermans eigendom. ‘Gelukkig’ voor het zestal zit er geruime tijd tussen de feiten en het moment dat de zaken door het Openbaar Ministerie op zitting zijn voorgedragen. Om die reden is het onvoorwaardelijke deel van de celstraf zo laag uitgevallen.
     

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.