Tientallen dode konijnen in fokkerij Moergestel, reportage toont misstanden [VIDEO]

23 december 2016 om 22:01
nl
Bij een konijnenfokkerij in Moergestel liggen tientallen dode en gewonde konijnen in de hokken. Dat is wat Peter Janssen, ook wel bekend als de Vegan Streaker, aan heeft willen tonen. Hij brak in bij een konijnenfarm in Moergestel, filmde zijn daad en nam tientallen dode en levende beesten mee.
Profielfoto van Seunis Rebecca
Geschreven door
Seunis Rebecca

De Vegan Streaker maakte ’s nachts opnames van een fokkerij voor vleeskonijnen in Moergestel. Hij werd daarbij gevolgd door een verslaggeefster van Omrop Fryslan. De activist brak er twee weken geleden samen met zijn team in en trof daar onder andere verschillende beestjes met ernstige verwondingen en meerdere dode konijnen aan.
'Honderd dode konijnen'Reden voor de Vegan Streaker om ongeveer twintig levende en gezonde konijnen mee te nemen uit de konijnenfarm, die geadopteerd kunnen worden. Ook alle dode dieren nam hij mee. Volgens Peter Janssen waren dit er wel tachtig tot honderd, maar de verslaggeefster die mee was, kan niet bevestigen dat het er zoveel waren.
Dieren stelen van iemands terrein mag natuurlijk niet, maar Peter Janssen neemt dat risico: "Wij vinden dat wij als dierenrechtenorganisatie de maatschappij moeten laten zien hoe deze dieren leven. Zeker met de kerst nu mensen konijnenvlees willen kopen." Volgens de verslaggeefster hebben ze wel zonder toestemming het terrein betreden, maar is er nergens ingebroken omdat de deuren van de fokkerij open waren.  
Zelf schrok ze ook van de situatie in Moergestel: "Het is eigenlijk niet aan mij om over te oordelen maar het lijkt mij echt dat dit niet mag. Een of twee dode konijnen kan voorkomen, maar we zagen op een gegeven moment in elk hok wel een dood konijn", aldus Johanna Brinkman.
Niet juist"Sommige dingen heb ik niet eens laten zien, zoals beesten met ontstekingen, pootjes die bebloed zijn, eigenlijk was het nog erger dan ik heb laten zien. Mijn gevoel is wel dat daar niet helemaal juist voor de konijnen wordt gezorgd."
De documentaire van Omrop Fryslan kun je hieronder bekijken. [youtube:https://youtu.be/C7bJOwFVBpY]
De eigenaren van de fokkerij in Moergestel willen aan Omroep Brabant niet bevestigen dat de activisten bij hen langs zijn geweest en geen verdere uitspraken doen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.