Oliebollentest: hier koop je de lekkerste van Brabant

28 december 2016 om 10:56 • Aangepast 21 november 2020 om 04:56
nl
Oliebollen en de jaarwisseling horen helemaal bij elkaar. Ook dit jaar ging het Algemeen Dagblad weer op pad om de beste oliebol van Nederland te zoeken. Volgens de AD Oliebollentest kunnen Brabanders het best naar winkelcentrum Roselaar in Roosendaal rijden om bij Bread and Coffee een bol te eten.
Profielfoto van Wijffelaars Mariëlle
Geschreven door
Wijffelaars Mariëlle

Bread and Coffee eindigde op plaats 14 in de test en is daarmee de hoogstgeplaatste Brabantse oliebollenbakker. De krokante korst en de kwaliteit van de vulling zijn volgens de jury de grote pluspunten van deze Brabantse bol.
Leen Klootwijk is dolblij met de lovende woorden. Het is zijn eerste keer dat hij zich heeft opgegeven voor de test en hij is gelijk de beste in Brabant. "Ik bak ze met liefde."
Duizenden oliebollenMaar wat kun je nu verwachten, na zo'n hoge waardering? Leen: "Ik heb geen idee, maar we zijn maar een extra tent gaan opbouwen. Ik denk dat ik er nu wel 15.000 verkoop."

Wachten op privacy instellingen...

AllemansvriendVorig jaar was Meesterbakker van Iersel de beste oliebollenbakker van Brabant, dit jaar staat de Tilburgse meesterbakker op plaats 44. "Een beetje een allemansvriend, deze bol. De smaak van de olie kan niet iedereen waarderen", aldus de jury.
Beste en slechtste bol van NederlandDe beste oliebol van Nederland wordt gebakken in Spijkenisse bij Meesterbakker Voskamp. Ook vorig jaar werd de oliebollenbakker eerste. "Deze bol komt bovendrijven als de ultieme oliebol. Een ongelooflijke topprestatie." De jury was minder te spreken over de oliebol van Hollandsche Gebakkraam H.J. Bakker uit Haarlem. Deze bakker eindigde als laatste op de 160e plek. "Weg hier", aldus het panel.
De Brabantse bakkers in de AD Oliebollentest op een rijtje14. Bread and Coffee  (Roosendaal): 8.15. Gebakkraam Richard Voets (Tilburg): 8.18. Dre's Bakery (Goirle): 8.25. Bakkerij Van de Mortel (Someren): 8.26. Bakkerij van Dongen (Made): 8.42. De bakkers Lamers (Heesch): 7.44. Meesterbakker van Iersel (Tilburg): 7.47. Helmondsche Gebakkroam Van Hout (Helmond): 7.96. 't Sons Bakhuijs (Son en Breugel): 5,5.117. Hollandsche Gebakkraam Speelman (Eindhoven): 5.127. Sweet Chocolate Hendriks (Nuenen):  4,5.142. Gebakkraam Denies (Breda): 3,5.

Wachten op privacy instellingen...

'Jury van straat geplukt'De slechtste Brabantse bol komt dus uit Breda. Maar stoppen met bakken, dat doen ze er niet. Denies: "Ik vind het jammer dat ze de wetenschappelijke test niet meer doen bij het AD. Nu gaat het uiteindelijk om de smaak van de jury. En volgensmij hebben ze de jury gewoon van straat geplukt."
Wil je weten hoe het verschil eruit ziet tussen de beste en de slechtste oliebol van Brabant? Onze verslaggeefster ging bij ze langs:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.