Corrupte agent geeft vertrouwelijke politie-informatie aan tv-programma's SBS6 en EO

29 december 2016 om 16:22
nl
Een voormalig agent uit Eindhoven is donderdag door de rechter veroordeeld omdat hij vertrouwelijke politie-informatie had doorgespeeld aan een privédetective. De rechter legde de 46-jarige ex-brigadier een maximale taakstraf op van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. De straf valt fors lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie: een celstraf van vijf maanden.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Naast de voormalig brigadier, werd ook de privédetective, een 54-jarige plaatsgenoot, veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van vijf maanden vanwege uitlokking. Ook tegen hem was een onvoorwaardelijke celstraf geëist.
SamenwerkingVolgens de rechter is er genoeg bewijs dat de brigadier gesloten politiesystemen raadpleegde om antecedenten na te gaan van diverse deelnemers aan tv-programma's, zoals 'Zo zijn we niet getrouwd' (EO) en 'Gestalkt' (SBS6). Dat gebeurde via een productiehuis dat werkte in opdracht van omroepen en achtergronden van kandidaten tegen betaling liet natrekken.
De Eindhovenaar kreeg zijn informatie van de politieman, die zesmaal in strijd met het ambtsgeheim de politieregisters raadpleegde en informatie doorspeelde. Tijdens het onderzoek werden in de woning van de detective ook vertrouwelijke politiedocumenten gevonden.
ZIE OOK: Politieman liet uitlekken of mensen een strafblad hebben, ontslagen wegens plichtsverzuim
InlogcodesDe politieagent keek in gesloten politiesystemen waarbij hij zijn eigen inlogcodes en die van een directe collega gebruikte. De informatie die hij vergaarde verstrekte hij aan de privédetective.
Volgens de rechter heeft de voormalig agent daarmee een grote inbreuk gemaakt op het vertrouwen dat de maatschappij in de politie mag hebben. Ook heeft hij het vertrouwen van zijn collega’s ernstig beschaamd.
Vertrouwen beschaamdZo heeft hij zijn collega, die hem blindelings vertrouwde, in de problemen gebracht door stiekem gebruik te maken van diens inlogcodes. Wel houdt de rechter er rekening mee dat de man oneervol is ontslagen. Bovendien is de kans op herhaling nagenoeg uitgesloten.
Bij het bepalen van de straf voor de privédetective heeft de rechter net als bij de ex-brigadier gekozen voor het opleggen van een taak- en voorwaardelijke gevangenisstraf.
Verkoop van vuurwapensHet onderzoek startte in 2004 nadat over de 54-jarige man een melding binnen kwam dat hij vuurwapens verkocht. Tijdens dit onderzoek ontdekte de politie dat hij beschikte over informatie uit politiesystemen. Na onderzoek werden de drie mannen in oktober 2015 aangehouden.
De veroordeelde mannen hebben geen link met de vermeende politiemol Mark M. De van corruptie verdachte agent Mark M. (28) uit Weert speelde vermoedelijk politiedossiers door naar de onderwereld. Hij liep vorig jaar tegen de lamp.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.