Video

Duits schip met gevaarlijke stoffen vaart tegen brug bij Grave: 'Het was heel eng'

30 december 2016 om 10:34 • Aangepast 21 november 2020 om 04:50
nl
Een Duits binnenvaartschip is donderdagavond tegen een pijler van de Thompsonbrug over de Maas gevaren. De N324 tussen Grave en Nederasselt werd afgesloten. Veel hulpdiensten kwamen ter plaatse, omdat het schip geladen zou zijn met benzeen. Het is nog niet duidelijk of er nu wel of niet benzeen gelekt is.
Profielfoto van Müller Renée
Geschreven door
Müller Renée

Martien Arts reed over de brug toen het ongeluk gebeurde. De taxichauffeur had net een klant opgehaald die naar Grave moest. “Ik reed op de brug en hoorde zo’n herrie. Het klonk alsof het begon te stormen en de bus begon te trillen. Het was heel eng om mee te maken.”
BenzeenEen eerste onderzoek wees uit dat er geen stoffen waren vrijgekomen, maar later werd toch een damp gemeten boven het schip.
Benzeen is een koolwaterstof die irritatie aan de ogen kan veroorzaken. Het is ongezond om de stof in te ademen en bij langdurige blootstelling aan hoge doses benzeen kan het kanker veroorzaken. De gemeente meldt dat er verder geen gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen bij de aanvaring.
Maas veertig centimeter lagerEr werd na de aanvaring opgeschaald tot GRIP 1, dit houdt in dat verschillende hulpdiensten nauw samenwerken. De schipper zou de stuw bij Grave eruit hebben gevaren. Zes schuiven zijn beschadigd. Daardoor is het water in de Maas al veertig centimeter lager komen te staan. Het grootste probleem is nu al het water dat door de kapotte stuw stroomt.

Wachten op privacy instellingen...

Het zakkende water heeft gevolgen voor de nabijgelegen scheepswerf. Hulpdiensten onderzoeken nog wat de gevolgen zijn voor schepen in de buurt.

Wachten op privacy instellingen...

GRIP 2Rond twaalf uur werd de zeskoppige bemanning van het schip gehaald en werd GRIP 2 afgekondigd. De brug werd eerder op de avond al afgesloten vanwege de aanvaring. Toen vermoed werd dat het schip iets lekte, werd alarm geslagen. Rondom het schip zijn lange tijd metingen gedaan.

De gedaalde waterstand kan volgens de gemeente effect hebben op de stabiliteit van de kade. Kade-eigenaren aan de Maas van Sambeek tot Grave wordt aangeraden uit voorzorg geen auto's te parkeren op de kade.

Wachten op privacy instellingen...

Brug openDe Thompsonbrug was lange tijd afgesloten voor verkeer. Sinds vrijdagmiddag is de brug weer open.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.