Video

Gat van 25 meter in stuw Grave: 'Maar schade aan steunblokken lijkt mee te vallen'

31 december 2016 om 19:47 • Aangepast 21 november 2020 om 04:46
nl
Er zit een gat van zo'n 25 meter in de stuw in de Maas bij Grave. Dat gat kan volgens Rijkswaterstaat niet met noodmaatregelen gerepareerd worden. Zaterdagmiddag heeft Rijkswaterstaat met onderwatercamera's gekeken naar de schade aan de stuw in de Maas bij Grave. "Op de beelden die we hebben gemaakt met de onderwatercamera’s lijkt de schade aan de steunblokken mee te vallen", zegt Maurice de Graaf van Rijkswaterstaat. Er is nog meer onderzoek nodig om te bepalen hoe groot de schade aan de hele stuw precies is.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

De komende dagen zal Rijkswaterstaat de stuw verder onderzoeken. "Er wordt dan onder meer gekeken of de schuiven die het water bij de stuw tegenhouden, kapot of gescheurd zijn", legt De Graaf uit. Ook worden de motoren van de stuw onderzocht. Deze motoren drijven de metalen kabels aan die de schuiven omhoog hijsen.
Water daaltHet waterpeil in de Maas tussen Grave en Sambeek is nog aan het dalen. "Het waterpeil is nog steeds niet stabiel. Het daalt nog met zeker 1 cm per uur", zegt De Graaf.  De waterstand in de Maas daalde enkele meters nadat donderdagavond een binnenvaartschip tegen de stuw bij Grave was gevaren.

Wachten op privacy instellingen...

WoonbotenOmdat het water nog steeds daalt, is het gevaar voor onder meer de woonboten in de Paesplas bij het Limburgse Gennep nog niet geweken. Een aantal woonboten in de Paesplas kwam zaterdag nog wat schever te hangen dan toch al het geval was.
Het gaat om schepen die niet kunnen worden losgemaakt van de kade. Op drie boten staan pompen die kunnen worden ingezet als de boten water zouden maken. Dat is tot nu toe bij een van de drie gebeurd.

Wachten op privacy instellingen...

De bewoners van de woonboten hebben de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht bij familie, vrienden of in een hotel. In de Paesplas liggen in totaal 17 woonschepen. Het scheepvaartverkeer is vanwege de aanvaring stil komen te liggen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.