Dat kan er ook nog wel bij: de oliedel, combinatie van frikandel en oliebol

31 december 2016 om 15:50 • Aangepast 21 november 2020 om 04:46
nl
Echte vriendschap gaat door de maag. Tenminste, dat gaat het in De Mortel, waar een groep vrienden woont die een duidelijke voorliefde deelt voor frikadellen. Om dit jaar feestelijk af te sluiten besloten de vrienden om iets te proberen dat voor hen nieuw was: de oliedel.
Profielfoto van Nagtzaam Pepijn
Geschreven door
Nagtzaam Pepijn

Jawel, een oliebol met daarin een frikadel. Afkomstig van de mannen die ieder jaar de Dellie Rally organiseren, een toertocht per brommer langs verschillende snackbars in Oost-Brabant. Het doel van die tocht? Zo veel mogelijk vette happen naar binnen werken, lijkt het.
Maar het gaat dieper dan dat, vertelt Tim van der Aa. “Het gaat echt niet alleen om die snacks, het gaat ook om samen dingen doen met vrienden. Met een biertje erbij is ‘t gezellig. Met een frikadelletje wordt ‘t nog beter.”
Gekke snacksHet is niet de eerste keer dat er in Brabant geëxperimenteerd wordt met snacks. Eerder was er in Breda de krokodel, een combinatie van een frikadel en een kroket. Bij een andere snackbar maakten ze een kapsalon van een meter, in Vught bedacht men de ' Super Catamaran'.

Er was een pepernotenkroket, een discodel, een kipstaaf-chocoladeletter en natuurlijk niet te vergeten: het was ook het jaar waarin de frikandellenvlaai het licht zag. Een roerig jaar voor de Brabantse snackwereld.
Van Dellie Rally naar de oliedelDeze groep vrienden houdt van tradities. “De Dellie Rally begon als grap, maar is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement. We vinden het écht leuk om met vijftig man door de provincie te trekken. Het zijn ook geen vreemden, alleen vrienden en vrienden van vrienden. Het is iets waar we ‘t hele jaar naar uitkijken.”
Met dat groepje vrienden zaten ze vrijdagavond in hun eigen kroegje. “Toen ging het ook over de Dellie Rally en vroeg iemand: waarom is er eigenlijk geen oliebol met frikadel? Ieder jaar gaan we bij dezelfde mensen oliebollen eten, dus één en één is twee. We hebben een doos frikadellen meegenomen en gezegd: maak er maar wat van.”
Weg met de krentenEn warempel: het was nog lekker ook. “Geen krenten meer voor ons”, lacht Van der Aa. “Wij gaan voor de 'dellen'. Per frikadel kunnen we er vier maken, dus we hebben een stuk of tachtig oliedellen gemaakt. Die waren echt heel snel op.”
Het levert wel een moeilijke keuze op: doen we er poedersuiker of mayonaise overheen? “Da’s echt een kwestie van smaak. Sommigen gingen voor poedersuiker, een ander voor mayo en een paar mensen combineerden het.” En zo werd een nieuwe traditie geboren. De vriendengroep uit De Mortel rijdt in mei de Dellie Rally, in december worden de oliedellen gebakken.
Update:Het lijkt erop dat de vriendengroep tóch niet de allereersten zijn die het spectaculaire plan op hebben gevat om stukjes frikandel in een oliebol te verwerken. Al in 2014 werd er in het hoge noorden van het land geexperimenteerd met talloze variaties op de normale oliebol. Daaruit kwam onder andere een oliebol met stukjes frikandel: de Frikanbol.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.