Video

Thijs en Lars (19) als jongste partij de gemeenteraad in: 'Niet meer ladderzat in de kroeg'

3 januari 2017 om 00:35 • Aangepast 21 november 2020 om 04:43
nl
Ze zijn pas 19 jaar oud en zitten nu al in de gemeenteraad. Thijs van Zutphen en Lars van Asseldonk van Lijst Blanco zijn maandagavond beëdigd in het nieuwe Meierijstad. En daarmee zijn ze de jongste partij van Nederland. "De kroeg in? Dat kan nog wel, maar niet te zat hè."
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

Of het een grap was? Nee, dat niet. Maar ze hadden natuurlijk nooit verwacht dat ze met twee zetels vanaf maandagavond in de raad van Meierijstad zouden zitten. "De jongste fractievoorzitter van Nederland ben ik nu. Ja, dat voelt wel vreemd."
Samen met 33 andere raadsleden werd het tweetal tijdens de eerste raadsvergadering van de kersverse gemeente Meierijstadbeëdigd tot raadslid.  De gemeente is ontstaan door de fusie van Schijndel, Veghel en Sint-Oedenrode.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Thijs is 19, woont nog bij zijn ouders in Sint-Oedenrode en zit nog vol in de studieboeken. Spannend is het, maar vooral heel erg leuk, vindt de jongste leider.
Winst na een slopende campagne14 augustus is het, wanneer Thijs samen met zijn jonge collega's beginnen met een 'slopende' campagne. Zeker veertig uur per week probeert hij de inwoners van Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode te overtuigen van zijn jonge talent. Waarom hij? "Ik mocht voor het eerst stemmen en er zat voor mij gewoon echt niets tussen. Tja, dan maar op jezelf stemmen hè!"

Wachten op privacy instellingen...

Niet iedereen vond dat gelijk een goed idee. Een jong broekie, dachten sommigen op straat. "We kregen te horen: 'Ik weet niet of dat nou zo'n goed plan is'. Juist voor hen gaan we ons nu bewijzen."
Vers bloed in MeierijstadWant wanneer op 23 november bekend wordt dat Thijs met twee zetels de gemeenteraad in mag, is hij niet meer te houden. "Ik sta echt te trappelen. Ik heb vers bloed dat nu de politiek in mag. Dat is geweldig."

Wachten op privacy instellingen...

Een 'geweldige' taak, maar ook een serieuze. "De kroeg kan ik nog wel in, maar je moet wel oppassen nu. Je kan niet ladderzat zijn. Maar ik denk dat dat allemaal wel goed komt. En mijn school? Dat gaat ook goedkomen. Maar de politiek staat nu op nummer één."
Of dit het begin is van een lange politieke carrière? "Eerst Meierijstad. Dan zien we over een paar jaar wel of we naar Den Haag willen."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.