Luchtfoto's laten drooggevallen Maas goed zien, problemen daar 'duren nog weken' [FOTO'S]

3 januari 2017 om 15:41 • Aangepast 21 november 2020 om 04:41
nl
De problemen bij de Maas tussen Grave en Sambeek zullen nog weken aanhouden. Dat voorspelt het Bureau Voorlichting Binnenvaart (BVB) dinsdag. Vorige week donderdag botste een schip tegen de Thompsonbrug en vernielde de stuw, waardoor het waterpeil in de rivier over een groot aantal kilometers zakte. Wie er uiteindelijk voor de schade opdraait, is nog niet duidelijk.
Profielfoto van Maaike Cnossen
Geschreven door
Maaike Cnossen

“Het vervoer moet door. Dat is het grootste vraagstuk dat nu moet worden opgelost”, aldus het BVB. “Waar uiteindelijk de rekening komt te liggen, is een complex vraagstuk waar brancheorganisaties en tussenpersonen zich later over mogen buigen.”
Geen schepen sinds donderdagHet water in de Maas is flink gedaald na de botsing. Sinds die dag mogen er geen schepen meer varen. Rijkswaterstaat werkt aan een tijdelijke en definitieve oplossing. Donderdag werd bekend dat er mogelijk een tijdelijke wand wordt geplaatst bij de stuw in Grave om het waterpeil weer in orde te brengen.
ZIE OOK: Duits schip met gevaarlijke stoffen vaart tegen brug bij Grave: 'Het was heel eng'

Wachten op privacy instellingen...

Hoge kostenVolgens het BVB gaan er dagelijks normaal gesproken ongeveer 75 tot honderd schepen langs de sluizen in de Maas. Dat komt neer op achttienhonderd tot tweeduizend vrachtladingen per dag. Veel bedrijven worden nu op kosten gejaagd, omdat de schepen moeten omvaren. Ook komen bedrijven in de problemen nu ze door de lage waterstand van vaarroutes zijn afgesneden.
ZIE OOK: Gat van 25 meter in stuw Grave: 'Maar schade aan steunblokken lijkt mee te vallen'
Waterpeil Maas-Waalkanaal al iets verhoogdRijkswaterstaat denkt dat de problemen in het Maas-Waalkanaal bij Nijmegen wel eerder opgelost zijn. De rijksdienst denkt dat er dit weekend weer beperkt scheepvaartverkeer mogelijk is. Het waterpeil was daar dinsdag al iets verhoogd, nadat noodpompen sinds maandagavond zorgen voor de aanvoer van water.
Pompen tussen Grave en Sambeek heeft nog geen zin, omdat de stuw daar kapot is. Al het water wat erbij zou komen, gaat er dan direct weer uit volgens Rijkswaterstaat.
's Nachts varen Schepen mogen op een aantal Brabantse kanalen voorlopig ook 's nachts varen. Rijkswaterstaat hoopt de schippers die om moeten varen zo tegemoet te komen. Het gaat om de vaarroute van het Maximakanaal naar de Zuid-Willemsvaart en het kanaal Wessem-Nederweert. Normaal zijn de sluizen tussen tien uur 's avonds en zes uur 's ochtends gesloten. Maar nu houdt Rijkswaterstaat ze dus open. Mensen die daar in de buurt wonen zullen dat dus gaan merken.
Hekken bij kadeDe gemeente Cuijk heeft dinsdagochtend hekken geplaatst langs de kade. Veel mensen komen deze dagen een kijkje nemen bij het water. Volgens de medewerkers die de hekken plaatsten, zijn ze er voor de veiligheid van die mensen.
In Grave zijn om dezelfde reden dranghekken neergezet nabij de haven. Om te wijzen op de gevaren van het lopen over drooggevallen plekken zijn her en der ook waarschuwingsborden geplaatst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.