Twee mannen bekennen fatale overval op weduwe Mien Graveland (86)

5 januari 2017 om 17:06
nl
Twee mannen hebben een bekentenis afgelegd over hun betrokkenheid bij de fatale overval op de 86-jarige weduwe Mien Graveland in Helmond in 2014. En met de aanhouding van een derde verdachte eerder deze week zijn alle direct betrokkenen opgespoord en lijkt de zaak opgelost, meldt een betrouwbare bron aan het ANP.
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

De bejaarde vrouw werd in augustus 2014 op klaarlichte dag in haar eigen huis overvallen, ernstig toegetakeld en zwaargewond achtergelaten. De weduwe werd uren later aangetroffen. Ze overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De daders hebben zich vermoedelijk voorgedaan als medewerkers van een energiebedrijf. De buit bleef beperkt tot een geldkistje met daarin alleen waardeloze overschrijvingskaarten en sleutels.
ZIE OOK: Buurt in Helmond geschokt na overval met dodelijke afloop: '86-jarige Mien werd vastgebonden'
De politie heeft veel energie gestoken in de zaak. Er werd een beloning uitgeloofd en de zaak kreeg diverse keren aandacht in opsporingsprogrammas op tv. Met de aanhouding van een 25-jarige man uit Schiedam werd eind september een doorbraak geforceerd. De Schiedammer bekende bij de politie zijn betrokkenheid.
TelefoontapsDoor het gebruik van telefoontaps kwam de politie recent uit bij de andere twee verdachten. Een 31-jarige man uit Nuenen die vorige maand werd opgepakt heeft zijn betrokkenheid ook bekend. Zijn voorarrest werd woensdag met drie maanden verlengd. De derde verdachte werd woensdagochtend opgepakt.
ZIE OOK: Dochters gedode Mien Graveland (86) uit Helmond: 'Nog gezegd: doe voor niemand de deur open'
Drie andere verdachten die vorig jaar korte tijd in de cel zaten wegens een mogelijke rol hebben waarschijnlijk niks te maken gehad met de overval. De politie zoekt nu alleen nog naar mogelijke tipgevers die de daders richting de oude weduwe hebben gewezen.
'Gekwalificeerde doodslag'De verdachte Schiedammer verschijnt vrijdag voor het eerst in het openbaar voor de rechter. Hij wordt beschuldigd van gekwalificeerde doodslag. Dat betekent dat de dader doodslag heeft gepleegd tijdens een andere misdaad zoals een overval, bijvoorbeeld om de kans dat hij betrapt te verkleinen. Gekwalificeerde doodslag wordt voor de wet gezien als een zwaarder feit, het wordt dan ook zwaarder bestraft dan ‘gewone’ doodslag.
De advocaten van de verdachten willen niet reageren. Het Openbaar Ministerie gaat niet in op de verklaringen van de verdachten en hun vermeende rol.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.