80 uur werkstraf voor Tilburgse rapper Boef voor beledigende teksten richting politie

11 januari 2017 om 19:15 • Aangepast 21 november 2020 om 04:36
nl
Rapper Boef is woensdag veroordeeld tot een taakstraf van 80 uur voor het beledigen van de politie en het zich niet houden aan de gedragsaanwijzing die hij kreeg nadat hij in september vorig jaar was opgepakt. Daarvan is 40 uur voorwaardelijk.
Profielfoto van Mathijs Pennings
Geschreven door
Mathijs Pennings

De Tilburgse rapper vindt dat de beledigende teksten die hij tegen de politie zei in één van zijn vlogs onder de artistieke vrijheid vallen. Justitie én de rechter denken daar anders over. De officier van justitie eiste een taakstraf van 100 uur, een voorwaardelijke celstraf van twee weken en een schadevergoeding van 150 euro voor de agent die Boef beledigde.

Wachten op privacy instellingen...

'Schofferend'
“De uitspraak is zonder meer beledigend van aard en schofferend”, zei de politierechter over de teksten van Boef. Ook is er volgens de rechter geen sprake van artistieke vrijheid, wel van frustratie en boosheid. Bovendien had Boef zich gewoon moeten melden na het negeren van zijn gedragsaanwijzing en had hij het filmpje niet online moeten zetten. “Dat getuigt van weinig respect voor de overheid. Vanwege zijn grote aantal volgers had hij zich bewust moeten zijn van zijn voorbeeldfunctie."

Naast de taakstraf kende de rechter ook de 150 euro schadevergoeding toe.
'Het was kunst'In de ogen van Boef was het bewuste filmpje kunst. "Alles wat ik doe is kunst, snap je?", zo zei hij in de rechtbank. Tegelijkertijd verklaarde hij dat hij de woorden uit boosheid zei, omdat hij in zijn ogen onterecht vast had gezeten in een andere zaak.

Wachten op privacy instellingen...

De advocaat van Boef vroeg woensdag om vrijspraak. "Mijn cliënt is artiest en die mogen meer zeggen. Hij wordt gepakt vanwege zijn voorkomen, zijn mooie auto en dat hij zich Boef noemt. En wat Hans Teeuwen allemaal over de koningin heeft gezegd, waarom mag dat wel?"
FilmpjeIn het bewuste filmpje waarvoor de rapper zich woensdag moet verantwoorden, zei Boef over de politie: "Deze flikkers laten me onschuldig vastzitten" en toen hij het over iemand van de recherche had, zei hij: "Ik neuk jouw dochter."

Wachten op privacy instellingen...

ArrestatieBoef, die in het echt Soufiane Boussaadia heet, werd in september gearresteerd bij de Tilburgse club Epic, omdat hij een aantal gedragsregels van het Openbaar Ministerie (OM) had overtreden. Hij kwam niet opdagen toen hij zich moest melden bij de politie. Daarover zei hij woensdag dat hij vanuit Kerkrade moest komen en zijn advocaat had ingelicht dat hij later zou komen.

Wachten op privacy instellingen...

Boef plaatste de bewuste vlog vlak nadat hij was vrijgelaten nadat hij in Rotterdam was aangehouden op verdenking van opruiing. Hij had jongeren in een vlog opgeroepen te komen vechten in Tilburg-Noord. De politie voorkwam toen een massale vechtpartij rond het Ypelaerpark. Mogelijk vervolgt justitie de rapper op een later tijdstip voor de opruiing.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.