Bredase officier van Justitie: ‘Brabant is een soort sodom en gomorra’

7 januari 2017 om 12:22
nl
Een grote groep burgers in Nederland laat zich lijdzaam voor het karretje van criminelen spannen. Dat zegt Greetje Bos, officier van Justitie te Breda, zaterdag in een interview met de Volkskrant. Volgens haar is de vermenging van onder- en bovenwereld in Brabant ‘wel heel fors’.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

Criminelen zouden gebruik maken van de diensten van onder meer autoverhuurders, beheerders van jachthavens en vastgoedondernemers. Bos, die voor haar betrekking in Breda in Rotterdam werkte, schrok van wat ze in Brabant aantrof. “Ik vind het hier in Brabant een soort sodom en gomorra, als ik het heel eerlijk moet zeggen. De diepte en de breedte van de vermenging tussen onder- en bovenwereld is in Brabant wel heel fors.”
VerstrengelingDe verstrengeling tussen onder- en bovenwereld wordt goed zichtbaar gemaakt door witwaspraktijken, dat in Nederland volgens de juriste ‘extreem makkelijk is’. “Je graaft ergens een gat, flikkert een zak met geld erin en klaar is Klara. Wij denken dat het heel veel gebeurt.”
Actie ondernemen blijkt vaak lastig, zegt Bos: “Ik stel wel vast dat mijn middelen beperkt zijn door ontwikkelingen in de rechtsstaat. Efficiency, doelgerichtheid is het stiefkind geworden van het strafrecht.' In plaats van een strafproces nemen bestuurders daarom steeds vaker hun toevlucht tot de fiscus, om zo de crimineel kaal te plukken.”
“En daar hebben ze gelijk in, daar hebben ze gewoon gelijk in. Een strafproces is een logistieke nachtmerrie geworden, vooral als er meerdere verdachten zijn”, aldus Bos in het interview.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.