Video

'Journalist Michel Spekkers probeerde MH17-resten langs douane te smokkelen'

8 januari 2017 om 12:46 • Aangepast 21 november 2020 om 04:33
nl
De Bredase journalist Michel Spekkers zou zaterdag geprobeerd hebben om de MH17-resten die hij onlangs uit Oekraïne meenam, langs de douane op Schiphol te smokkelen. Spekkers zelf spreekt van een misverstand.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

De spullen zouden in de rugzak van een medejournalist zijn gestopt om op die manier de controle op Schiphol te omzeilen. De rugzak zou op naam van de medereiziger zijn ingecheckt, maar was in werkelijkheid van Spekkers. Die tweede journalist zou ook heimelijk opnamen hebben gemaakt van de dienstdoende marechaussees die op Schiphol aanwezig waren om de voorwerpen in ontvangst te nemen.
Michel Spekkers zegt dat er geen opnames gemaakt zijn door zijn mede-reiziger. Wel heeft hij zelf audio-opnames gemaakt. Hij vond het belangrijk om de overdracht van de spullen goed vast te leggen. Maar deze opnames zijn samen met de rest van zijn spullen in beslag gegenomen.
Bij uitgang tegengehoudenJustitie vertelt een ander verhaal. Kort voor de uitgang van het vliegveld is de medereiziger van Spekkers door de politie en marechausse tegengehouden. In de rugzak zaten zakjes met vermoedelijk metaaldelen en een voorwerp dat mogelijk een menselijke rest zou kunnen zijn. Spekkers weigerde vervolgens om foto- en filmmateriaal van de plek waar de MH17 op 17 juli 2014 is neergestort af te staan voor onderzoek.
In beslag genomenVolgens justitie was de indruk ontstaan dat niet alle relevante voorwerpen vrijwillig afgestaan zouden worden. De marechaussee nam daarop de bagage van beide journalisten in beslag. Ook de laptop, camera en geheugenkaarten van Spekkers zijn in beslag genomen.  
Spekkers had enige tijd geleden in Oekraïne spullen en lichaamsresten gevonden op de plek waar de MH17 is neergestort. Hij zou de vuilniszak waarin de spullen zaten, bij aankomst overhandigen aan de marechaussee.
Spekkers liet zaterdag via Twitter al weten niet blij te zijn met de inbeslagname. Het OM gaat er vanuit dat er verder geen actie meer tegen Spekkers genomen zal worden.

Wachten op privacy instellingen...

De Stichting Vliegramp MH17, waarin nabestaanden zich hebben georganiseerd, zei eerder het niet respectvol te vinden dat Spekkers allerlei spullen in een vuilniszak heeft meegenomen naar Nederland.

Wachten op privacy instellingen...

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines, onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, werd op 17 juli 2014 met een Buk-raket uit de lucht geschoten boven het oosten van Oekraïne. Alle inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om het leven.
Lees alle berichtgeving over het vliegtuigongeluk met de MH17 op onze themapagina.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.