Video

Politie vraagt gevangenen om hulp in moordzaken Miet van Bommel en Manon Seijkens

9 januari 2017 om 12:50
nl
De politie vraagt gevangenen hulp bij het oplossen van een groot aantal onopgeloste misdrijven. Dit doet ze door in vijf gevangenissen in Nederland een zogenoemde coldcasekalender te verspreiden. Hierop staan onder meer zes Brabantse zaken waaronder de zaak van het vermoorde meisje Manon Seijkens (8) uit Helmond en de moord op Miet van Bommel in Bladel.
Profielfoto van Kagie Sandra
Geschreven door
Kagie Sandra

De politie hoopt dat de kalenders zorgen voor nieuwe tips waarmee de in totaal 52 onopgeloste zaken alsnog kunnen worden opgelost.
De Brabantse zaken die op de kalender staan, zijn:1. Zwangere Mariët Peters in eigen huis gewurgd (Sint-Hubert, 24 december 1992)2. Ine Wijnen dood vastgebonden in bed (Eindhoven, 20 augustus 1999)3. 8-jarige Manon Seijkens vermoord (Helmond, verdween op 10 augustus 1995)4. Dood bejaarde weduwe Miet van Bommel (Bladel, 12 februari 1992)5. Jessica de Roij gedood in eigen huis (Helmond, 30 juni 1994)6. Maarten Geurts nog altijd vermist (Breda, 1 juni 1990)
De in totaal 52 zaken zijn geselecteerd door coldcaseteams uit heel Nederland. Het gaat om zaken die veel maatschappelijke onrust hebben veroorzaakt en waarvan de teams vermoeden dat nieuw onderzoek kansrijk is. [youtube:https://youtu.be/vU06axQbSzw]Volgens politie en justitie hebben gevangenen relatief veel kennis over gepleegde misdrijven. De kalenders zijn daarom  uitgedeeld in gevangenissen in Leeuwarden, Zutphen, Sittard, Zwaag en in Justitieel Complex Schiphol. Als de aanpak succesvol is, worden de kalenders ook in andere gevangenissen uitgedeeld.
In Amerika: kaartspelHet idee voor de kalender is overgekomen uit Amerika. Daar wordt elk jaar in meerdere staten een kaartspel aan gedetineerden uitgereikt. Op elk van de kaarten wordt aandacht gevraagd voor een cold case. Dankzij het kaartspel zijn in Amerika al tientallen moordzaken opgelost.
Nederland telt ongeveer vijftienhonderd onopgeloste misdrijven die als cold case te boek staan. Vaak gaat het om zaken waarbij iemand om het leven is gekomen.
[youtube:https://youtu.be/6DLczNsBV-g]Acht ton aan beloningenDe politie heeft in totaal een bedrag van ruim acht ton uitgetrokken voor de beloning van tips die leiden tot een oplossing in een van de zaken op de kalender.App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.