Video

Opnieuw banden opgeslagen bij afgebrand bedrijf Someren-Heide, omwonenden 'onaangenaam verrast'

9 januari 2017 om 17:00
nl
"Zo brutaal dit!" Omwonenden van het afgebrande recyclingbedrijf Van den Hoogen in Someren-Heide zijn verbolgen. Vorige week kwamen zij erachter dat er weer 'activiteit' was bij het bedrijf. Zo reden er vrachtwagens het terrein op werden er containers met banden erin geplaatst. Omwonenden zijn Van den Hoogen liever kwijt dan rijk. Maar volgens de gemeente Someren doet Van den Hoogen op dit moment niets dat niet mag.
Profielfoto van Oerlemans Marjanka
Geschreven door
Oerlemans Marjanka

"Na alles wat daar gebeurd is, zit de buurt er bovenop. Dus toen er vorige week vrachtwagens het terrein bij Van den Hoogen opreden, kwamen er meteen telefoontjes bij ons binnen. De omwonden zijn onaangenaam verrast. En dan druk ik mezelf voorzichtig uit." Dat stelt Ad de Regt, woordvoerder van de gemeente Someren-Heide. Volgens hem liggen er inderdaad weer autobanden op het terrein. "Heel vervelend voor de buurt."
'Hij geeft nergens iets om'De bewoners zijn teleurgesteld, maar niet verbaasd: "Van den Hoogen geeft nergens iets om. Zou me niks verbazen als 'ie heel dat terrein weer volkiepert met banden. Het lijkt wel een spelletje. Hij wil gewoon uitgekocht worden. Misschien hoopt 'ie wel dat wij weer gaan klagen bij de gemeente, zodat die het beu worden en met geld over de brug komen." Iemand anders verzucht: "Is de brandpreventie nu wel op orde?"
Woordvoerder Martien Driessen laat namens Van den Hoogen weten: "De ondernemer snapt wel dat de buurt het liever anders ziet. Maar hij heeft wel een bedrijf te runnen. Hij heeft mensen in dienst. Dan kun je moeilijk met je armen over elkaar gaan zitten."
Rook en stankDagenlang woedde begin november een enorme brand op het terrein van Van den Hoogen. Héél véél banden gingen in vlammen op. De brand was niet te blussen en zorgde voor flinke overlast in de buurt. Rook en stank jaagden omwondenden zelfs tijdelijk hun huizen uit. En die getergde omwonenden willen maar één ding: het bandenrecyclingbedrijf weg uit hun achtertuin.
LEES OOK: ‘Bandenopslag al jaren onveilig, Someren greep niet in’
Diezelfde omwonenden dachten dat Van den Hoogen een jaar lang helemaal niks zou mogen doen op zijn bedrijfsterrein. "En de gemeente laat het toch weer gebeuren. Het vertrouwen in de gemeente was al niet groot, maar dit komt nooit meer goed."
De buurtbewoners wijzen op een voorbereidingsbesluit van de gemeenteraad. Dat werd op 24 november 2016 genomen. In dat besluit staat: 'Alle activiteiten op het perceel, behalve het opruimen om verdere schade te beperken, zijn feitelijk bevroren voor een jaar.' Volgens De Regt heeft dat besluit betrekking op een vergunningaanvraag voor het opnieuw opbouwen van een verwoest deel van het bedrijf. Het zou niet gaan over de gewone bedrijfsvoering.

'Bodemonderzoek niet hinderen'De gemeente wil al geruime tijd, ook voor de brand, dat het bedrijf verhuist. Gesprekken daarover lopen. De Regt: "Maar het kan echt nog wel even duren voor daar duidelijkheid over komt." En tot die tijd? "Van den Hoogen mag zijn bedrijfsactiviteiten gewoon uitvoeren. Als dat tenminste het bodemonderzoek niet hindert."
Dat bodemonderzoek moet uiterlijk 20 januari beginnen en moet uitwijzen of de grond op het bedrijfsterrein door de brand vervuild is. Eerder bleek al dat een flink stuk grond van de gemeente dat in elk geval is. Het gaat om zo'n 6600 m2 land dat werd verpacht aan een boer. Van den Hoogen moet dat terrein in elk geval laten saneren en moet ook daarmee uiterlijk 20 januari starten.
LEES OOK: Het stinkt nog steeds in Someren: 'Misselijkmakend, maar niet schadelijk'
Om die reden schrok ook de gemeente Someren, toen omwonenden melding deden van bedrijfsactiviteit bij Van den Hoogen. De Regt: "Wat ze nu doen bij het bedrijf, mag het bodemonderzoek en de sanering niet hinderen. We hebben gezien dat er inderdaad weer containers met banden op het terrein staan. Die containers kunnen makkelijk worden verplaatst voor het bodemonderzoek straks. Dus dat mag. Het wordt een ander verhaal als de banden over het terrein worden uitgestort, want dan kan de bodem niet worden onderzocht. Maar dat is zover wij weten niet aan de orde."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.