Video

Bergen op Zoom zoekt hulp bij andere gemeenten in strijd tegen kerncentrale Doel

9 januari 2017 om 12:16
nl
West-Brabantse gemeentes moeten samen de strijd aangaan tegen de Belgische kerncentrale Doel. Dat wil de Bergse locoburgemeester Arjan van der Weegen. Hij stuurde alle gemeentes een brief waarin hij opriep om de handen ineens te slaan.
Profielfoto van Verhoeven Dirk
Geschreven door
Verhoeven Dirk

Samen met Steenbergen en Tholen diende Bergen op Zoom eerder al een klacht in bij de Europese Commissie tegen het openhouden van de kerncentrale. De gemeentes voelden zich buitenspel gezet bij de beslissing om de kerncentrale Doel, net over de grens in België, langer open te laten blijven. "Door de ligging van de kerncentrale lopen wij namelijk evengoed het risico om geraakt te worden door problemen bij de kerncentrale in Doel," aldus de gemeente in de brief.  
ProblemenDe Belgische kencentrales in Doel, vlakbij Ossendrecht, zijn al langer een punt van discussie. Afgelopen jaar kampten de centrales met ouderdomskwaaltjes waarvoor herstelwerkzaamheden werden uitgevoerd. Volgens de gemeente Bergen op Zoom zijn er zoveel incidenten geweest dat ze vinden dat de kerncentrale moet sluiten.
"In het afgelopen jaar kwamen regelmatig berichten naar buiten over haarscheurtjes in de kernreactoren, stilgezette reactoren en vermeende terroristische plannen. Logischerwijs groeit het gevoel van onveiligheid bij  de inwoners van de gemeente en deze gevoelens moeten geadresseerd worden," schrijft de loco-burgemeester.
Ondersteunen In augustus vorig jaar heeft de gemeente Woensdrecht al laten weten de klacht die Bergen op Zoom indiende bij de Europese Commissie niet te ondersteunen. De gemeenteraad van Gilze en Rijen heeft in december een motie aangenomen om Bergen op Zoom wel te steunen. Of andere gemeentes zich ook willen aansluiten bij Bergen op Zoom is nog niet bekend.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.