Schade door gladheid valt mee: 'Mensen hebben goed naar waarschuwingen geluisterd'

9 januari 2017 om 13:58
nl
Het aantal gewonden dat binnenkwam bij Brabantse ziekenhuizen door de gladheid van zaterdag valt over het algemeen mee. Ondanks tientallen ongelukken door gladheid, is ook het aantal blikschademeldingen beperkt. "We denken dat veel mensen de weerswaarschuwingen serieus hebben genomen en niet de weg zijn opgegaan. Daardoor zaten minder mensen dan normaal in de auto en vallen de cijfers mee", zo denkt een woordvoerster van verzekeraar Interpolis.
Profielfoto van Mathijs Pennings, Robert te Veele, Rebecca Seunis
Geschreven door
Mathijs Pennings, Robert te Veele, Rebecca Seunis

Bij de verzekeraar kwamen zelf iets minder meldingen binnen dan normaal. Ook bij verzekeraar ZLM zijn tot maandagmiddag 'slechts' twintig schademeldingen gemeld in Brabant. Het ging wel om zware schadegevallen van bijvoorbeeld auto's die in de vangrail zijn beland.
LEES OOK: Chaotische dag op de weg: gladheid, ongelukken en files
Gebroken polsenBij de ziekenhuizen kwamen vooral mensen binnen met gebroken polsen die op straat waren uitgegleden. Zo behandelde het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal 28 patiënten. "Het was heel rustig. Zaterdagmiddag kwam bij ons maar één persoon binnen. De rest van het weekend bleef het ook rustig", zo zegt een woordvoerder van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Alleen bij het Sint-Anna Ziekenhuis in Geldrop was het drukker dan normaal. "Aanzienlijk drukker. We hebben zaterdag zeventien mensen gezien, die letsel hadden dat te maken had met gladheid. Op zondag waren er nog eens elf slachtoffers." Bij het Sint-Anna kwamen ook vooral mensen binnen met pols-, hand-, of beenbreuken. In Tilburg en Waalwijk was het in het TweeSteden Ziekenhuis en het Elisabeth ziekenhuis op zaterdagochtend erg rustig. "In de middag en 's avonds werd het drukker."
In het Catharina Ziekenhuis was het ook een stuk drukker dan normaal. Volgens een woordvoerder werden er veel mensen met fracturen doorgestuurd vanuit de huisartsenposten.
Landelijk een tot twee miljoen euro aan schadeLandelijk ligt de schade door de gladheid ongeveer tussen de een en twee miljoen euro. Dat liet een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars maandag weten. Hij sprak daarbij wel van 'een erg ruwe schatting'.
Sommige ziekenhuizen, zoals het Amphia Ziekenhuis in Oosterhout en Breda konden nog geen gegevens aanleveren.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.