'Drie of vier gemeenten in Zuidoost-Brabant', burgemeester van Eindhoven wil flink snijden

10 januari 2017 om 18:55
nl
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven wil dat Zuidoost-Brabant in de toekomst nog maar uit drie of vier gemeenten bestaat. Hij ziet daarin twee stedelijke gemeenten van Eindhoven en Helmond met de randgemeenten. "Helmond wordt centrumstad van De Peel", zei Jorritsma in zijn nieuwjaarstoespraak.
Profielfoto van Wijffelaars Mariëlle
Geschreven door
Wijffelaars Mariëlle

"Ook zouden er een of twee landelijke gemeenten moeten ontstaan door het samengaan van de A2-gemeenten Heeze, Cranendonck en Valkenswaard én de huidige Kempengemeenten", zei Jorritsma.
Nuenen en Son en Breugel zou volgens hem dus samen moeten gaan met Eindhoven. Volgens Jorritsma zijn de inwoners van beide gemeenten vooral gericht op Eindhoven. "Samengaan met de stad is dan ook het enige logische antwoord." De keuze is aan Nuenen, maar de Eindhovense burgemeester pleit voor een herinrichting van het stedelijk gebied. Mét Nuenen en Son en Breugel.
LEES OOK: 'Gemeente Nuenen verdwijnt, moet fuseren met Son en Breugel'
De Eindhovense burgemeester zei verder dat hij met politie en justitie wil kijken hoe het strafproces effectiever kan. De reden voor zijn oproep is het boek van journalist Jan Tromp en hoogleraar Pieter Tops. Het boek gaat over diepgewortelde georganiseerde criminaliteit, vooral in Brabant.
Volgens Jorritsma heeft Den Haag niet of nauwelijks gereageerd. "Bestrijding van criminaliteit lijkt mij een gedeelde verantwoordelijkheid. Dit moet worden gesteund met faciliteiten én geld."
'Alleen samen op economie en mobiliteit'Een volledige herindeling ziet Letty Demmers niet zitten. Onder haar leiding deed de commissie Demmers onderzoek naar de slagkracht van de regio. "Samenvoegen moet gebeuren op vlakken als economie en mobiliteit", zegt Demmers. "Laat gemeenten vooral doen waar ze goed in zijn. Denk hierbij aan burgerparticipatie, zorg en jeugdbeleid."
Mocht er echt een herindeling komen dan duurt dat volgens Demmers echt nog jaren. "Er moet nog heel veel water door de Maas voor dit zo ver is."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.