'Onderwereld moet worden aangepakt', volgens burgemeester Jan Hamming zit Den Haag te slapen

10 januari 2017 om 08:27 • Aangepast 21 november 2020 om 04:30
nl
De Brabantse onderwereld is nauw verweven met de maatschappij. Dat zei burgemeester Jan Hamming van Heusden maandagavond in het televisieprogramma Jinek. Hamming schoof aan bij presentatrice Eva Jinek om te praten over de criminele bendes in Noord-Brabant.
Profielfoto van Wijffelaars Mariëlle
Geschreven door
Wijffelaars Mariëlle

Het boek 'De Achterkant van Nederland' van journalist Jan Tromp en hoogleraar Pieter Top beschrijft de invloed van criminele netwerken op het openbare leven. De provincie Brabant speelt daarin een grote rol. Burgemeester Hamming herkent dat wel, zo vertelde hij tegen Jinek.
"Ik ben veel tijd kwijt aan het bestrijden van met name harde drugscriminaliteit. Er worden in Heusden regelmatig kwekerijen opgerold. Maar ook is in onze gemeente Turkse maffia actief en er zijn motorbendes."

Wachten op privacy instellingen...

Den Haag slaaptVolgens Hamming zijn de lijntjes tussen deze bendes kort en weten ze elkaar te vinden. "Ook de zakenwereld is erin betrokken én er is internationale samenwerking. We hebben dat goed in beeld, maar bestrijden is lastig." Verschillende gemeenten in de provincie werken samen om deze criminele bendes aan te pakken. Hamming: "Den Haag zit te slapen."
LEES OOK: Burgemeester Jan Hamming van Heusden waarschuwt de criminele bovenwereld
Dat de Brabantse onderwereld verweven is in de maatschappij staat volgens Hamming vast. "De criminele sector uitroeien is van groot belang. Met steun van andere burgemeesters strijd ik daarvoor."
Reguleren hennepteeltEen mogelijke oplossing heeft de Heusdense burgemeester ook: het reguleren van hennepteelt zodat deze wordt losgeknipt van de criminele sector.

Wachten op privacy instellingen...


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.