Windmolenpark Moerdijk komt er hoe dan ook, provincie moet zich aan afspraken houden

10 januari 2017 om 23:53
Wachten op privacy instellingen...
Omroep Brabant
1/2 Of ze nou willen of niet in Moerdijk: windmolenpark op industrieterrein gaat er vrijwel zeker komen
Het lijkt erop dat de gemeente Moerdijk geen andere keus heeft: het windmolenpark op het industrieterrein gaat er komen. Provinciebestuurder Erik van Merrienboer sprak dinsdagavond tijdens een extra commissievergadering duidelijke taal. Wanneer de raad donderdagavond nee zegt tegen het plan, dan zetten de provincie en Nuon toch door. De provincie heeft zich namelijk te houden aan de prestatie-afspraken die gemaakt zijn met minister Henk Kamp.
Profielfoto van de Schipper Eva
Geschreven door
de Schipper Eva

De druk vanuit de provincie en Nuon is dus groot. Tijdens een extra commissievergadering kwam gedeputeerde Erik van Merrienboer namens de provincie uitleg geven over de mogelijke gevolgen van het besluit. [tweet:https://twitter.com/evadeschipper/status/818895131101241344]'Ik heb liever dat u het besluit neemt'"Het is vrij duidelijk wat de provincie moet doen als er nee wordt gezegd: het zal medewerking verlenen aan zo'n verzoek van Nuon. Ik zit niet te wachten op een provinciaal inpassingsplan, maar de argumenten om nee te zeggen zijn er niet. Wil ik dat? Nou liever niet. Ik heb liever dat u als raad het besluit neemt."
Van Merrienboer zegt dit omdat de gemeente beter in staat moet zijn om de bevolking bij het besluit te betrekken. Zodat de bevolking uiteindelijk kan meeprofiteren van het windmolenpark.
Verlies nemenRaadslid Désirée Brummans van het CDA denkt dat de raad geen andere keus heeft dan ja te zeggen tegen het plan. "We staan met de rug tegen de muur. Als we nu zelf ja zeggen, dan kunnen we nog sturen op de sociale randvoorwaarden voor de inwoners."
Brummans is verre van blij. De bewoners zitten namelijk niet te wachten op de windmolens. We hebben al het mogelijke gedaan om die windmolens er níet te krijgen. We zijn tot het uiterste gegaan. Dit is verlies nemen. Maar verlies nemen met de betere optie om zelf iets te kunnen vinden van die sociale randvoorwaarden."[tweet:https://twitter.com/evadeschipper/status/818896916335431680]Geen andere keus"Het wordt gewoon een provinciaal inpassingsplan. Er is geen andere keus voor de provincie." aldus Jack Lems van Onafhankelijk Moerdijk. Dit betekent volgens Lems dat er maar één optie voor de gemeenteraad de juiste is en dat is zelf toestemming geven voor de windmolens. "Door zelf te kiezen voor windmolens kunnen een x-bedrag voor de bevolking over houden."
Nog steeds hoopMelten Dekkers van Stadstafel Klundert blijft hopen op een goed oplossing. "Ik heb altijd gedacht dat we een kleine kans hadden om de windmolens tegen te houden. Die kan is niet groot. Maar ik denk nog steeds dat er een beter plan gemaakt kan worden. Wellicht komt er een ja uit met een aantal aanvullingen."

Wachten op privacy instellingen...