'Iedere beveiliging wordt omzeild', zegt transportbedrijf over illegaal meereizende vluchtelingen - Omroep Brabant

'Iedere beveiliging wordt omzeild', zegt transportbedrijf over illegaal meereizende vluchtelingen

11 januari 2017 om 12:57
De chauffeur van de vrachtwagen waarin dinsdag twaalf vluchtelingen werden gevonden, valt niets te verwijten. Dat zegt Barry Gruijters van transportbedrijf Van den Bosch uit Erp. Hij maakt zich zorgen over de steeds slimmere manieren van vluchtelingen om illegaal mee te reizen.
Profielfoto van Elzendoorn Bart
Geschreven door
Elzendoorn Bart

De vrachtwagen was vanuit Frankrijk onderweg naar een klant in België. Voordat de chauffeur ’s nachts wegreed bij een rustplek, had hij de vrachtwagen gecontroleerd. "De silowagen waarin zetmeel zat, was toen nog verzegeld", vertelt Gruijters.
Eenmaal aangekomen bij de klant in het Belgische Aalst, hoorde een medewerker van de fabriek vreemde geluiden vanuit de silowagen. "Er kwamen twaalf vluchtelingen uit de tank. Het is voor ons gissen hoe ze daar in zijn gekomen. De chauffeur valt niets te verwijten. Hij mocht na verhoor zijn werk hervatten."
Rondsnuffelen op parkeerplaatsenDe chauffeur had nooit eerder zoiets meegemaakt, transportbedrijf Van den Bosch wel. "Het is een bekend probleem. Na de ontruiming bij Calais is het probleem niet opgelost, maar heeft het zich verspreid. Je ziet nu overal mensen rondsnuffelen op parkeerplaatsen."
[YouTube:https://youtu.be/ikOjAN58hoA]
Gruijters maakt zich zorgen over de situatie. "Op iedere oplossing die we verzinnen, wordt door vluchtelingen een nieuwe manier gevonden om die te omzeilen. Zegels worden gemanipuleerd. Ze vinden manieren die wij misschien nog niet eens kennen."
'Trieste situatie'"Dat die mensen zo wanhopig zijn dat ze dit proberen, is heel triest", vervolgt Gruijters zijn verhaal. "Maar het is voor transportbedrijven en chauffeurs ook niet fijn."
Ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft geen signalen gekregen dat het probleem met ‘inklimmers’ in Nederland erger is geworden. Dit is in België wel het geval, laat een woordvoerder weten.
“We adviseren chauffeurs om niet meer te stoppen in Antwerpen als ze onderweg naar Calais zijn. Ook raden we aan dat ze stoppen op beveiligde parkeerplekken, waar camera’s hangen of hekken zijn.”

App ons!
Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Wachten op privacy instellingen...