Dochter die voor moeder schoonmaakt heeft recht op geld: Etten-Leur verliest beroep over mantelzorg

12 januari 2017 om 15:25
nl
De gemeente Etten-Leur heeft ten onrechte het persoonsgebonden budget (pgb) van een vrouw geweigerd. Dat oordeelt de Centrale Raad van Beroep in een zaak die duidelijkheid geeft over de mantelzorg. De uitspraak onderstreept dat mantelzorg niet is af te dwingen en dat mensen met hun persoonsgebonden budget hun uitwonende kinderen ook tegen betaling kunnen inhuren voor hulp in de huishouding.
Profielfoto van Pennings Mathijs
Geschreven door
Pennings Mathijs

De gemeente had de geldstroom richting de vrouw stopgezet, omdat haar dochter de huishoudelijke hulp verrichtte en dat is mantelzorg, zo vindt de gemeente. Maar de Centrale Raad van Beroep zegt dat mantelzorg niet af te dwingen is en dat de gemeente de dochter dus niet kan verplichten om het werk gratis te doen.
Stoppen met mantelzorg voor geld"In beginsel zou het zo kunnen zijn dat mantelzorgers die jarenlang onbetaald voor hun ouders hebben gezorgd, stoppen met het werk en geld eisen. Maar het blijft emotioneel lastig om tegen je ouders te zeggen dat je stopt om geld. Ik heb geen enkel idee of dat nu veelvuldig zal gebeuren", zo zegt juridisch adviseur en expert op het gebied van het pgb, Bert van 't Laar.
Van 't Laar adviseerde de moeder en dochter in de zaak tegen de gemeente: "De dochter kreeg acht jaar lang betaald voor het werk, totdat de gemeente het pgb begin 2015 stopzette. Daarnaast deed ze nog heel veel dingen zonder betaling voor haar moeder. Al is het een klein bijbaantje, je houdt er toch rekening mee. En omdat het ineens wegviel, klom dochter in de pen."
Dochter wil alleen betaald werkenDe gemeente had in dit geval vooraf moeten onderzoeken of personen wel bereid zijn om onbetaald ondersteuning te bieden, zo zegt de Centrale Raad van Beroep. Aangezien de dochter het werk alleen betaald wil doen, is er geen sprake van vrijwillige mantelzorg, maar van een overeenkomst.
De gemeente moet de uitspraak nog bestuderen en kan er inhoudelijk nog niet op ingaan. Maar hoger beroep is niet meer mogelijk. De Centrale Raad van Beroep is een van de drie hoogste bestuursrechters die Nederland kent. De gemeente zal het persoonsgebonden budget dus weer moeten gaan betalen aan de vrouw.
Gemeente betreurt uitspraakWethouder Jean Pierre Schouw van Etten-Leur laat wel nog weten de uitspraak 'te betreuren': "Volgens ons komt deze uitspraak namelijk niet overeen met de uitgangspunten van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015."
Die wet gaat er volgens Schouw vanuit dat het eigen netwerk en de eigen verantwoordelijk nog meer bij inwoners zelf komt te liggen. Mensen die hulp nodig hebben, moeten dus alles in het werk stellen om de hulp zelf te regelen binnen de eigen familie-, vrienden-, of kennissenkring.
'Gemeente interpreteert wet verkeerd"Voor mensen die in hun eigen netwerk geen enkele mogelijkheid hebben, is de Wmo een uiterst vangnet. Alleen als we het op deze manier regelen, blijft voor kwetsbare mensen de zorg toegankelijk en betaalbaar", aldus de wethouder. Volgens Van 't Laar interpreteert de gemeente de wet verkeerd. "De regering heeft in de parlementaire behandeling van de wet al gezegd dat mantelzorg een vorm is van naastenliefde en dat kun je niet afdwingen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!