VNL wil weten waarom Koeweitse 'geweldprediker' in Eindhovense moskee mocht spreken

14 januari 2017 om 13:29 • Aangepast 21 november 2020 om 04:23
nl
VoorNederland (VNL) wil weten waarom de Koeweitse Abdul Mohsen al-Mutairi in mei in Eindhoven mocht spreken, een dag nadat hij op de terreurlijst van Amerika was gezet. De partij heeft daarom Kamervragen gesteld aan de minister van Veiligheid en Justitie, Ard van der Steur.
Profielfoto van Cnossen Maaike
Geschreven door
Cnossen Maaike

VNL stelt de vragen naar aanleiding van een artikel van Carel Brendel. Hij heeft een eigen website en is oud-journalist van onder meer Vrij Nederland en het Algemeen Dagblad. Al-Mutairi was een van de sprekers op een conferentie van de Eindhovense Al-Fourqaanmoskee van 20 tot en met 22 mei 2016. De Koeweiter plaatste daar een foto van op Twitter.

Geld voor Syrische strijdgroepenHet Amerikaanse Ministerie van Financiën maakte een dag daarvoor bekend dat de Koeweitse fondsenwerver was toegevoegd aan een lijst van personen die geld geven aan terroristische organisaties. Brendel schrijft dat Al-Mutairi liefdadigheidsfondsen gebruikt om de bedragen binnen te krijgen. Hij zou het geld vervolgens afleveren bij Syrische strijdgroepen die aan Al-Qaida verbonden zijn.
VNL wil van minister Van der Steur weten hoe het mogelijk is dat hij toch in Eindhoven was. Hij sprak daar over de oorzaken van en oplossingen voor radicalisering. De partij vraagt de minister wat voor maatregelen hij gaat nemen om dit soort ‘gevaarlijke en onacceptabele situaties’ te voorkomen. VNL roept hem op om moskeeën te sluiten die ‘geweldpredikers’ uitnodigen.
Verbod voor 'haatimams'Bij de Al-Fourqaanmoskee werden eerder al sprekers geweerd door de gemeente Eindhoven. Zeven imams mochten in december 2015 niet spreken op een islamitische conferentie.
ZIE OOK: ‘Haatimams’ mogen definitief niet spreken op islamitische conferentie in Eindhoven

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.