Burgemeester Eindhoven ‘teleurgesteld en verdrietig’ om kritiek commissaris

15 januari 2017 om 15:37
nl
Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven was 'teleurgesteld en verdrietig' door de kritiek die hij kreeg van commissaris van de Koning Wim van de Donk. Dat zei hij zondag in het Omroep Brabant-tv programma KRAAK.
Profielfoto van Christel van Bebber
Geschreven door

Jorritsma pleitte er maandag in zijn nieuwjaarstoespraak voor het aantal gemeenten in Zuidoost-Brabant terug te brengen van 21 naar maximaal vier. Alleen dan kun je bestuurlijk een vuist maken, denkt hij.
ZIE OOK: 'Drie of vier gemeenten in Zuidoost-Brabant', burgemeester van Eindhoven wil flink snijden
DenkfoutGeen goed idee, liet Van de Donk doorschemeren. Hij vindt het 'een denkfout van de eerste orde' om te suggereren dat je pas een goede gemeente kunt zijn als je een grote gemeente bent. De commissaris van de Koning sprak ook over een 'ernstige overschatting' van het openbaar bestuur.
Jorritsma hoorde de uitspraken ook en werd erdoor verbaasd en verrast. "We hebben er samen inmiddels uitvoerig over gesproken. De plooien zijn weer gladgestreken", zei Jorritsma bij KRAAK. "De commissaris zegt dat hij het zo niet heeft bedoeld, maar ik heb het wel zo opgevat."
Burgemeester Jorritsma weet dat de herindeling een gevoelig onderwerp is. "Maar je moet lef tonen, ballen hebben en tegen de wind in durven lopen. Ik voel een intrinsieke motivatie om de regio een stap verder te brengen," legde hij uit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.