Video

Martin Gaus over Staffordshireterriërs: 'Het zit in hun genen, gelukkig gaat het ook heel vaak goed'

16 januari 2017 om 07:47
nl
Hoe kon het zondagmiddag zo misgaan toen in Wernhout een man werd aangevallen door zijn eigen honden? "Het zijn Staffordshireterriërs en die kunnen makkelijker doorslaan. Ze worden als het ware blind en slaan door", legt hondendeskundige Martin Gaus uit. "Deze honden waren ontoerekeningsvatbaar, omdat ze zo hoog in hun opwinding zaten."
Profielfoto van van der Meer Christel
Geschreven door
van der Meer Christel

Staffords zijn in het verleden gefokt om te vechten met andere honden. "Maar door de jaren heen is dat afgezwakt. Toch zit dat nog wel diep in hun lijf en komt dat in bepaalde situaties naar boven", beschrijft Gaus.
De twee honden raakten zondagmiddag met elkaar in de clinch en begonnen met elkaar te vechten. "Ze slaan dan volledig door en zijn als het ware blind, zo op drift zijn ze met elkaar", vertelt Gaus. Ze hebben dan volgens Gaus ook totaal geen oog meer voor hun omgeving. Uiteindelijk werden de honden door de vrouw neergeschoten.
'Zagen niet dat ze baasje aanvielen'"Dit was geen gerichte actie tegen hun baasje. Ze hebben niet gezien wat of wie ze aanvielen. Als daar een juten zak of een stuk hout had gelegen waren ze daarmee aan de slag gegaan", zegt hij. De dieren wisten volgens hem gewoonweg niet meer wat ze deden.
ZIE OOK: Bijtincidenten met honden: het gebeurt vaker in Brabant
Hij snapt heel goed dat het baasje wilde ingrijpen. "Ook al is het niet verstandig om ertussen te springen, ik begrijp dat je dat als baasje wilt doen. Maar het enige wat zou kunnen helpen is als één iemand de ene hond bij z'n achterpoten wegtrekt en een ander dat bij de andere hond doet."
'Gaat ook vaak wel goed'Volgens de hondendeskundige kun je het niet per definitie iemand kwalijk nemen dat dit gebeurt. "Het doorslaan komt inderdaad vaak voor bij Staffordshireterriërs, omdat dat nu eenmaal in hun genen zit. Maar gelukkig gaat het ook gewoon vaak heel goed", besluit hij.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.