Hondenclub na bijtdrama: ‘Het waren absoluut geen Amerikaanse Staffordshireterriërs’

16 januari 2017 om 14:47
nl
Bij het bijtincident met twee vechthonden zondagmiddag aan de Kalmthoutsebaan in Wernhout waren absoluut geen Amerikaanse Staffordshireterriërs betrokken. Dat stelt Roelof Nuberg, vice-voorzitter van de American Staffordshire Terriër Holland Club.
Profielfoto van Verschuren Corné
Geschreven door
Verschuren Corné

“Dat zag ik al op de foto’s die van het incident zijn verschenen. De Amerikaanse Staffordshireterriër is een erkend ras. Het is heel ongebruikelijk voor de honden om mensen te bijten. Het zijn mensvriendelijke beesten.”
Bij het voorval zondagmiddag gingen twee honden met elkaar in gevecht. De man probeerde het gevecht te beëindigen en raakte daarbij gewond omdat de honden zich tegen hem keerden. Een buurvrouw zag de man in een sloot liggen in gevecht met twee honden. De buurvrouw waarschuwde de partner van de man en die heeft vervolgens beide honden doodgeschoten. Volgens een buurtbewoner was dat de redding voor de man.
LEES OOK: Man zwaargewond na aanval door eigen honden, zijn vrouw schiet ze dood
DoorslaanHondendeskundige Martin Gaus vertelde zondagavond dat het zou gaan om Staffordshireterriërs. Hij omschreef het als honden die 'gemakkelijk zouden kunnen doorslaan'.
LEES OOK: Martin Gaus over Staffordshireterriërs: 'Het zit in hun genen, gelukkig gaat het ook heel vaak goed'
En dat was tegen het zere been van de liefhebbers en fokkers (Amerikaanse) Staffordshireterriërs. “Het zijn rashonden met een stamboom. De selectie gebeurt op basis van de genen van de honden. Bovendien ondergaan ze een karakter- en socialisatietest. Verder onderwerpen we kopers aan een strenge selectietest, zodat ze op de hoogte zijn van de voor- en nadelen van de honden”, zegt Nuberg.
LEES OOK: Vrouw niet vervolgd voor doodschieten van honden
In de ogen van vicevoorzitter Nuberg ging het in dit geval om ‘niet gesocialiseerde Stafford lookalikes of pitbullachtigen’ die op de markt zijn gebracht.
LEES OOK: Kermend en gillend van de pijn probeerde hij de bijtende honden van zich af te duwen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.