Inwoners Someren blij: gemeente koopt bandenbedrijf uit dat dagenlang brandde

16 januari 2017 om 17:35
nl
De inwoners van Someren krijgen wat ze willen: de gemeente koopt Van den Hoogen Recycling uit. Het bedrijf mag niet meer opnieuw opstarten en moet het terrein binnen tien dagen schoon opleveren.
Profielfoto van Inklaar Ineke
Geschreven door
Inklaar Ineke

Begin november woedde een enorme brand op het terrein van Van den Hoogen. Veel banden gingen in vlammen op. De brand was niet te blussen en zorgde voor flinke overlast in de buurt.
Rook en stank joegen omwondenden zelfs tijdelijk hun huizen uit. En die omwonenden wilden maar één ding: het bandenrecyclingbedrijf weg uit hun achtertuin.
Weer activiteitDat de onderneming na de lang nasmeulende brand weer gestart is met activiteiten op het terrein - er stonden weer containers - maakte de omwonenden ongerust. Het college van Someren had al eerder laten weten een doorstart van Van den Hoogen te willen voorkomen.
"Wij hadden gehoopt dat hij zelf zou stoppen", zegt burgemeester Veltman. "Maar nu hij dat niet doet, zetten we bestuursdwang in. Er was grote onrust onder de omwonenden: mensen hebben in angst gezeten en veel geklaagd."
Het bedrijf heeft volgens burgemeester en wethouder geen toekomst meer op de plek aan de Groeneweg. "Wij nemen aan dat de ondernemer elders een doorstart maakt, maar zeker niet in Someren", zegt Veltman. "Dit terrein krijgt binnenkort een andere bestemming."
Acht tonDe gemeente koopt het bedrijf voor 802.000 euro uit. Dat is de prijs voor de grond. Veltman gaat ervan uit dat de verzekeraar de schade aan de gebouwen vergoedt. Uiterlijk 27 januari moet het bedrijf definitief opgedoekt zijn. Van den Hoogen mag ook geen schadeclaim indienen bij een toekomstige wijziging van het bestemmingsplan.
Dat is maandag aan de pers meegedeeld. Volgens de woordvoerder van de ondernemer is hij 'hoogst verbaasd' over het besluit van de gemeente. "Van den Hoogen had al een advocaat ingeschakeld. Die zal hier dus ook naar kijken." De ondernemer kan tegen het besluit van de gemeente bezwaar aantekenen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.